Είναι κατανοητό γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει τη συσκότιση των ερευνών γύρω από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. 

Εκείνο που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και η ανεξάρτητη ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Νικολάτου επιμένει στην αποσπασματική δημοσιοποίηση του πορίσματος επικαλούμενη το «δημόσιο συμφέρον». Όφειλαν να γνωρίζουν ότι η κείμενη νομοθεσία, ακριβώς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβάλλει τη δημοσιοποίηση τέτοιων πορισμάτων εκτός και αν προκύπτουν λόγοι εθνικής ασφαλείας. 

Περαιτέρω, προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση μέρους του ενδιάμεσου πορίσματος που αφορά την περίοδο 2007 – 2013 λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Πολύ βολική για την κυβέρνηση η απόφαση αυτή.   

Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες πρέπει να τερματιστούν. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ έχει διοριστεί μόνο για εξυπηρέτηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα επιμένουμε στην παράδοση όλων των σχετικών εγγράφων στον Γενικό Ελεγκτή. Στο ενδιάμεσο, ας ελέγξει ο Γενικός Ελεγκτής τις υποθέσεις όσων κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων συμπατριωτών μας έχουν κάνει δωρεές και χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ακολουθώντας τα λεφτά ίσως οδηγηθούμε στην αλήθεια.