Το αλαζονικό ύφος που διακατέχει τους ηγέτες της Τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων της κυπριακής αόζ, παραμένει.

Την ώρα που η διαδικασία λύσης του Κυπριακού βρίσκεται σε στασιμότητα και 48 ώρες μετά που ΕΝΙ και TOTAL έστειλαν αίτημα στο Υπουργείο Ενέργειας για διαμοιρασμό των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης στο τεμάχιο 8, ο Τουφάν Ερχιουρμάν επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας, όπως άλλωστε κάνει και ο Μουσταφά Ακιντζί τον τελευταίο καιρό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για άλλη μια φορά αναγνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζουν οι εντολοδόχοι της Τουρκίας, προκειμένου ο Ερντογάν να μπορεί ανενόχλητος να επιρρίπτει ευθύνες στην Κυπριακή ηγεσία για την στασιμότητα στο Κυπριακό.

Αφενός, η Τουρκοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο τη δημιουργία καλού κλίματος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αφετέρου ο Ερντογαν ρίχνει ατάκες όπως προσφάτως  που έκανε λόγο για καπρίτσια των Έλληνοκυπρίων τα οποία διατηρούν την απόσταση στο Κυπριακό.

Ο κ. Ακιντζί, ο κ. Ερχιουμάν και τα υπόλοιπα φερέφωνα της Τουρκίας πρέπει να αντιληφθούν ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου δεν μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος από μια μη υπαρκτή, μη αναγνωρισμένη οντότητα. Αυτός ο πλούτος είναι εκμεταλλεύσιμος μόνον από διεθνώς αναγνωρισμένο και νόμιμο κράτος.

Βεβαίως, ο τελικός στόχος της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι να περάσει ο αγωγός διοχέτευσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας, θέση που βρίσκει σύμφωνα και συγκεκριμένα ελληνοκυπριακά κόμματα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτρέπει τον Πρόεδρο κ. Αναστασιάδη να καταγγείλει άμεσα την στάση αυτή των Ακιντζί και Ερχιουρμάν, να επαναδιατυπώσει δημόσια και ξεκάθαρα τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα και με τους σωστούς χειρισμούς να επαναφέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να πάψει να της επιτρέπει να μας ρίχνει την ευθύνη στασιμότητας στο Κυπριακό