Η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο πήρε μια στρατηγική απόφαση για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ): Να ξεφορτωθεί με οποιοδήποτε κόστος τον Συνεργατισμό και να βοηθήσει τις τράπεζες μέσω μιας νέας νομοθεσίας να στραγγαλίσουν τους δανειολήπτες με απειλές και εκποιήσεις, ενώ παράλληλα να τις διευκολύνει σε πρακτικές πώλησης των δανείων ή καταχρηστικών συμπεριφορών έναντι των δανειοληπτών.

Στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων συνεργάστηκε η πλειοψηφία της Βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ).

Η κυβέρνηση εφάρμοσε σχεδόν ανενόχλητη τα σχέδια της, που ήταν σχέδια για στήριξη των τραπεζών. Για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο προβλήθηκε ως το μεγάλο άλλοθι και έτυχε της αστραπιαίας στήριξης της Βουλής, πολλά ακούγαμε, αλλά στην πράξη τίποτα δεν βλέπαμε.

Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο – λέει – αποφάσισε την εφαρμογή του. Δυο χρόνια μετά την εξαγγελία, σήμερα αποφασίστηκε ότι από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσουν να πληρώνονται…. οι τράπεζες από την κυβέρνηση, από τα λεφτά των φορολογουμένων, για να μειωθεί ο δείκτης των ΜΕΔ που σχετίζονται με την μικρή πρώτη κατοικία.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Μπορεί για κάποιους δανειολήπτες να αποτελεί σανίδα σωτηρίας το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ». Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών (και πάλιν), για ένα ιδιότυπο bail out , με λεφτά των φορολογουμένων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές των τραπεζών. Θα επιμένουμε σε αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα ώστε να περιοριστεί η αυθαιρεσία των τραπεζών.