Δήλωση κ. Αντρέα Σώσειλου, υποψήφιου βουλευτή επαρχίας Λάρνακας

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής τοπικών, περιφερειακών δημοψηφισμάτων, για τον καθορισμό των νέων Δήμων και συμπλεγμάτων κοινοτήτων. Οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν κατά του νομοσχεδίου Νουρή, που προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την δημιουργία 17 Δήμων, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου. Ξεκαθαρίζουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην διεξαγωγή περιφερειακών δημοψηφισμάτων για την δημιουργία των νέων Δήμων, τηρώντας τις σχετικές δεσμεύσεις μας στην Χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την  ευρωπαϊκή αρχή της επικουρικότητας.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόταση αντιπερισπασμού, η οποία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από όλα εκείνα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και βαραίνουν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ένα παγκύπριο δημοψήφισμα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να συζητηθεί εκτενώς, επί της ουσίας και όχι «ελαφρά τη καρδία».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων ως θεσμό άμεσης δημοκρατίας, αφού η βούληση των πολιτών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας. Εάν τελικά αποφασιστεί να πάμε σε ένα παγκύπριο δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ίδια ώρα πρέπει να τεθεί ενώπιον των πολιτών και το θέμα της Οριζόντιας Ψηφοφορίας. Η απόφαση θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των πολιτών και όχι των πολιτικών κομμάτων, τα οποία την απέρριψαν κατά πλειοψηφία, παρά την ξεκάθαρη στήριξη της από τους πολίτες, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη διαχρονικά σε δημοσκοπήσεις και έρευνες κοινής γνώμης.

Η παραίτηση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ως πράξη ανάληψης ευθύνης για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, είναι ακόμη ένα θέμα που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος.