Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών απευθύνθηκε στην Βουλή για έγκριση να διευθετήσει «κατά χάριν» τα οφειλόμενα στον Φόρο, μιας εταιρείας η οποία εξέδωσε επιταγή τον Μάρτη του 2013, αλλά μεσολάβησε το κούρεμα και η συναλλαγή / πληρωμή δεν έγινε.

Δεν είμαστε εναντίον της φιλοσοφίας, όπως παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση.

Είμαστε, όμως, κάθετα εναντίον της επιλεκτικής εφαρμογής αυτής της φιλοσοφίας. Υπάρχουν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες εταιρείες, ακόμα και ιδιώτες, που ήταν έτοιμες να πληρώσουν τα οφειλόμενα τους στον φόρο και δεν πρόλαβαν, λόγω κουρέματος.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι εταιρείες που είχαν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις εισπράξεις από ΦΠΑ για να τις αποδώσουν προς το Κράτος την καθορισμένη ημερομηνία (Απρίλιος 2013).  Έγινε το κούρεμα, εξαφανίστηκαν τα χρήματα και ο ΦΠΑ απαίτησε και εισέπραξε τα οφειλόμενα, παρόλο που η Πολιτεία είχε κουρέψει αυτά τα χρήματα.  Δηλαδή αυτές οι εταιρείες πλήρωσαν δυο φορές το ΦΠΑ. Σημειώστε ότι η μη πληρωμή του ΦΠΑ είναι ποινικό αδίκημα. Πρώτα κουρέψαμε τους νοικοκυραίους και μετά τους απειλήσαμε (μέσω της νομοθεσίας) ότι θα τους φυλακίζαμε.

Μάλιστα σε μια από τις συναντήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σαν ΔΣ του ΣΥΚΑΛΑ, αναφέραμε αυτά τα δεδομένα και ο Πρόεδρος έδειξε έκπληκτος και μάλιστα στράφηκε στον τότε Υπουργό Οικονομικών που ήταν παρών και είπε «Χάρη έτσι κάμαμε;». Ο Υπουργός το επιβεβαίωσε, έδειξαν και οι δυο στεναχωρημένοι αναλαμβάνοντας να «το δουν».

Βέβαια τίποτα δεν έγινε αν και έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από τότε.

Σωστή η φιλοσοφία, άκρως λανθασμένη η επιλεκτική εφαρμογή της. Αν θα γίνει κάτι πρέπει να γίνει για όλους και όχι για κάποιους.

Για να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος – επανάληψη του 2013 – όταν κάποιοι χειροτονήθηκαν προνομιούχοι και τους επετράπη να προφυλάξουν τις καταθέσεις τους  και κάποιοι άλλοι (οι πλείστοι), απλά θυματοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, ζητούμε όπως γίνουν για όλους οι ίδιες διευθετήσεις και αποζημιωθούν όλοι δίκαια και ισότιμα.

Καλούμε τη Βουλή να απορρίψει το αίτημα της Κυβέρνησης, εκτός και αν εφαρμοστεί για όλους που επηρεάσθηκαν με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο.

Με την ευκαιρία επαναφέρουμε το αίτημα για λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και καταβολής των δίκαιων αποζημιώσεων σε δικαιούχους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων.