Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση αναφορικά με τις ευρωεκλογές του 2024. Με απόφασή του στις 3 Μαΐου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να ξεκινήσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να εισαχθούν διακρατικές λίστες υποψηφίων για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές του 2024. Μέσω των διακρατικών λιστών, θα δημιουργείται μια εκλογική περιφέρεια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκλογή 28 επιπλέον ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο που θα εκλέγονται σε εθνικές ή περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες. Κάθε ψηφοφόρος θα έχει στη διάθεσή του/ης δύο ψήφους: μία για την εκλογή ευρωβουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες σε επίπεδο κράτους μέλους και μία για την εκλογική περιφέρεια της ΕΕ.

Επιπλέον, έχει ψηφιστεί η υποστήριξη της μείωσης του ηλικιακού ορίου για ψήφο πανευρωπαϊκά στα 16 χρόνια και απαιτείται η θεσμοθέτηση της ίσης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στην εκλογική διαδικασία.

Η Μαρία Κολά, Αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος και Γενική Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων, ανέφερε πως «Πρόκειται για μια σημαντική προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής εκλογικής πράξης, η οποία θα δίνει μεγαλύτερη πολιτική αξία στην διαδικασία. Οι Ευρωεκλογές θα είναι πραγματικά εκλογές για την Ευρώπη και όχι μια σφυγμομέτρηση των ποσοστών των κομμάτων της κάθε χώρας. Μια εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών και όχι ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων. Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη ζητούν άμεσα την εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης και ηγούνται του αγώνα για τις διακρατικές λίστες, διεκδικώντας και πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και συμμετοχής. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δείχνει έναν ξεκάθαρο δρόμο για ουσιαστική ευρωπαϊκή δημοκρατική ολοκλήρωση.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έχουμε ήδη εφαρμόσει την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα ψηφοδέλτια μας για τις ευρωεκλογές και είχαμε ήδη πετύχει μείωση του έτους εκλογής υποψηφίων από τα 25 στα 21 χρόνια, μέσα από πρόταση νόμου μας, από το 2010. Παραμένουμε πρωτοπόροι και συγχαίρουμε την ομάδα των Πρασίνων/Ανεξαρτήτων (Greens/EFA) στο Ευρωκοινοβούλιο, για την σθεναρή μάχη που έδωσε για να προκύψει αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα. Παραμένει τώρα να γίνει αποδεκτό το αίτημα αυτό τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τα κράτη μέλη σε επίπεδο Συμβουλίου. Ευελπιστούμε πως θα υπάρξει θετική προσέγγιση και εφαρμογή των νέων προνοιών από τις ευρωεκλογές του 2024».