Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια – κοινά αποδεκτή – πρωτοφανής, ιδιαίτερα ανησυχητική και υπερβάλλουσα σπουδή για κλείσιμο της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου (Κοινοτήτων) Ακάμα με ‘συνοπτικές διαδικασίες’, σε βαθμό που όχι μόνο θέτει εν αμφιβόλω τον ορθολογισμό των προνοιών που προωθούνται αλλά ευτελίζει και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Οι υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινωνία με «ωραιοποίηση» του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, προσπαθώντας να περάσουν στον κόσμο το μήνυμα πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν πρέπει να ανησυχούν.

Μια κυβέρνηση η οποία επέτρεψε εκατοντάδες επεμβάσεις στις παραλίες, που επέτρεψε να κτιστούν οι θαλασσινές σπηλιές, ο οποία δεν επικύρωσε και δεν εφαρμόζει τη σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία των παραλιών, η οποία βαρύνεται με πολλά εγκλήματα εις βάρος του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να έχει εις βάρος της διαδικασίες επί παράβαση από την ΕΕ. Παραβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων, τον ανεπαρκή καθορισμό των ορίων του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, τη μη θέσπιση του αναγκαίου καθεστώτος προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, αλλά και την ανεπαρκή υποβολή δεκάδων έργων σε δέουσα εκτίμηση και επιπτώσεων.

Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει εμάς και την κοινωνία πως οι ανησυχίες μας είναι αβάσιμες. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών – παρά τις επίμονες εκκλήσεις επιτροπών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων – επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο της συσκότισης, ενημερώνοντας μας, πως δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Διαπιστώνοντας την δυσφορία της Κυβέρνησης στην άσκηση ελέγχου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, γι’ ακόμη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας εμφαντικά πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται οφείλουν να είναι διαφανείς.

Η στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι πολιτικά ανεύθυνη και περιβαλλοντικά ασύδοτη και καταστροφική.