Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση της Κυβέρνησης για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μερικά είδη πρώτης ανάγκης. Παρά τα πολλά χρόνια καθυστέρησης η απόφαση είναι μια θετική ένδειξη. Ευελπιστούμε πως θα παραμείνει μόνιμα και θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Τον τελευταίο χρόνο μετά από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άλλες οικονομικές εξελίξεις είδαμε τις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και των βασικών τροφών να εκτοξεύονται στα ύψη, με τον πληθωρισμό να «γονατίζει» πολλά νοικοκυριά, επηρεάζοντας ολόκληρη την κοινωνία μας.

Η κατάργηση ή /και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που είχαμε εισηγηθεί για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης, καθώς θεωρούμε πως είναι ένα μέτρο – που έστω και αργοπορημένα – θα βοηθήσει σημαντικά πολλά νοικοκυριά.

Υπενθυμίζουμε πως, όταν το 2011 αποφασίστηκε να επιβληθεί ΦΠΑ στα τρόφιμα και φάρμακα ως ένα μέτρο για ενίσχυση των εισπράξεων του κράτους, οι Οικολόγοι ήταν το μόνο πολιτικό κίνημα που στάθηκε απέναντι σε αυτή τη λογική. Όπως δήλωσε τότε ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης «αντί να φορολογήσουνε το παντεσπάνι των πλουσίων, κυβέρνηση και Βουλή φορολογούν το ψωμί των απλών πολιτών».

Δώδεκα χρόνια μετά η θέση των Οικολόγων, δικαιώνεται.