Ανακοίνωση Αναπληρώτριας Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και Υποψήφιας Ευρωβουλευτού κ. Έφης Ξάνθου για την Πόλη Χρυσοχούς

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και υποψήφια ευρωβουλευτής της συνεργασίας «Συμμαχία – Οικολόγοι» κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Η λαϊκή ρήση περί παθήματος και μαθήματος δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Τμήματος Δασών. Ενώ μόλις τον περασμένο μήνα είχε δεχτεί σφοδρότατη κριτική από την κοινή γνώμη και άλλους θεσμούς για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εκρίζωση των ακακιών στο δάσος Μαυράλη στην παραλία της Αργάκας, ένα βιότοπο σημαντικό για την αναπαραγωγή της χελώνας Caretta-Caretta, συνέχισε να κάνει του κεφαλιού του και προχώρησε σε κατασκευαστικά έργα στην περιοχή, και πάλι φαίνεται χωρίς συνεννόηση με τα άλλα συναρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Ειδικά μετά από την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αναμένουν πλήρη συμμόρφωση με το διαχειριστικό σχέδιο Νατουρα 2000 για την συγκεκριμένη περιοχή, είναι να διερωτάται κανείς με ποια λογική έρχονται να κτίσουν υπαίθριο χώρο εστίασης και ψησταριές δίπλα από παραλία ωοτοκίας χελωνών. Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το οποίο αναφέρει ότι ξεφύτρωσε στην παραλία ωοτοκίας χελωνών ψησταριά για σούβλες, εκτός από το ότι αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση, επιβεβαιώνει και τα όσα περί εξυπηρέτησης συμφερόντων έχουν ειπωθεί στο δημόσιο διάλογο για το εν λόγω θέμα.

Για εμάς το συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρο εξ’ αρχής. Κάποιοι παρακείμενοι ιδιοκτήτες τεμαχίων γης που θέλουν να μοσχοπωλήσουν / ενοικιάσουν τις επαύλεις τους, θέλουν να είναι καθαρό το οπτικό πεδίο προς την θάλασσα και οι ακακίες (όπως τα περισσότερα δέντρα στην δική τους αντίληψη) είναι «ξιμαρισιά». Εμείς έχουμε προχωρήσει σε καταγγελία στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και ελπίζουμε να έχουμε ξεκάθαρη απάντηση αυτή τη φορά για το ποιοι είναι υπεύθυνοι και πώς επιτέλους προστατεύεται η περιοχή Νατούρα 2000 στην Αργάκα!