Οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν πλησιάσει και είθισται την περίοδο αυτή να προσφέρουμε δώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι γονείς επιλέγουν να χαρίζουν στα παιδιά τους ως δώρα, αυτή την περίοδο, ζώα συντροφιάς, ιδιαίτερα σκυλάκια.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για ακόμη μια χρονιά στέλνει το μήνυμα ότι τα ζώα δεν είναι Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που παίζουμε μαζί τους λίγο καιρό και μετά τα ξεχνάμε. Τα ζώα πρέπει να τα φροντίζουμε για μια ζωή.

Πολλοί γονείς έχουν την καλοπροαίρετη αντίληψη ότι μέσω του δώρου – ζώου, τα παιδιά τους θα αποκτήσουν φιλοζωική συνείδηση και ενσυναίσθηση, όμως δεν λειτουργεί πάντα έτσι. Τα ζώα έχουν αισθήματα και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σ’ αυτά σαν να είναι Χριστουγεννιάτικα στολίδια ή άψυχα παιχνίδια. Η απόφαση για απόκτηση κατοικίδιου πρέπει να λαμβάνεται μετά από σοβαρή σκέψη και συνειδητοποίηση του μεγέθους της ευθύνης έναντι μιας ζωής.

Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια όπου πολλά κατοικίδια αφήνονται στους δρόμους αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα φροντίσουν πια, ο προβληματισμός για την απόκτηση ενός κατοικίδιου πρέπει να είναι διπλός.

Οι φιλόζωοι μπορούν αυτές τις μέρες να επισκεφθούν – μαζί με τα παιδιά τους – ένα από τα καταφύγια ζώων που λειτουργούν στην Κύπρο έτσι ώστε να δώσουν την εισφορά τους ή να στηρίξουν με εθελοντική εργασία το πολύ δύσκολο τους έργο, αντί να προσφέρουν τις ζωντανές ψυχές ως εφήμερο παιχνίδι.

Ένα ζώο μπορεί να είναι ένα ωραίο δώρο για τα Χριστούγεννα, μόνο αν το διαλέξουν τα ίδια τα παιδιά και ολόκληρη η οικογένεια είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ευθύνη της αποδοχής ενός νέου μέλους της. Σε μια τέτοια περίπτωση συστήνουμε να επιλέξετε ένα σκύλο ή γάτο από ένα καταφύγιο ζώων.

Να θυμάστε πάντα ότι τα ζώα δεν είναι Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Είναι για μια ζωή.