Είναι κοινώς παραδεκτό γεγονός ότι η Κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει την επωνυμία του χαλουμιού στη βρετανική αγορά, με το θέμα να χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ρεζιλίκι» αφού υπήρξε προειδοποίηση για τις συνέπειες και αρκετός χρόνος για αποτροπή.

Πλέον βρισκόμαστε ενώπιον μιας οριστικής ακύρωσης του εμπορικού σήματος «Χαλλούμι» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με απλά λόγια, χάθηκε οριστικά η μάχη, καθώς η ύστατη προσπάθεια της Κύπρου να δικάσει την ουσία του αιτήματος ακύρωσης, δεν έγινε αποδεκτή από το Βρετανικό Δικαστήριο και έτσι δεν ασκήθηκε η έφεση.

Παρόλο που εκκρεμεί εξέταση από το Βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας UKIPO, βάσει νέας αίτησης που καταχώρησε το υπουργείο εμπορίου για εγγραφή νέου πιστοποιούντος εμπορικού σήματος «Χαλλούμι» που καταχωρήθηκε στις 17/5/2018, η Κύπρος παραμένει θύμα της ανεπάρκειας των Κυβερνητικών Αποφάσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2011 υπήρξε έγγραφο το οποίο προμήνυε τις καταστάσεις που επήλθαν με τις δικαστικές διαμάχες. Η υπέρμετρη καθυστέρηση και ολιγωρία που έχει αναδειχθεί από την απαράδεκτη διαχείριση αυτού του θέματος, κυρίως από τη διεύθυνση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αλλά όχι μόνο, μας λυπεί και μας προβληματίζει.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε όπως το ζήτημα που αφορά τη νομική μάχη στο Λονδίνο, το οποίο είναι θεσμικό και παράγει ενδεχόμενα εκτός από πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος και αποδοθούν ευθύνες, γιατί μέχρι σήμερα παραμένει είναι ένα ακόμα αδιερεύνητο θεσμικό σκάνδαλο.