Ντροπή και μόνο ντροπή προκαλεί το αποτρόπαιο θέαμα σκυλιών που εντοπίστηκαν ψες από φιλόζωους μέσα σε μαυροσάκκουλα του Δήμο Πάφου καλυμμένα με μαύρη πίσσα. Λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των εθελοντών, τα ζωντανά καθαρίστηκαν από τη μαύρη πίσσα, λούστηκαν και βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους, με την υγεία τους – όπως πληροφορούμαστε – να φαίνεται καλή.

Σε επικοινωνία μας με τον Δήμο Πάφου, μας λέχθηκε πως υπήρχε πίσσα σε δρόμο στα όρια του Δήμου και πως τα σκυλάκια πάτησαν μέσα. Στην προσπάθεια τους να απελευθερωθούν εγκλωβίστηκαν περισσότερο και γέμισαν πίσσα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Δήμο, έγιναν αντιληπτά από υπάλληλους του οι οποίοι τα μετέφεραν σε εθελοντές για να τα καθαρίσουν. Τα γεγονότα όμως δεν επιβεβαιώνουν αυτή την δικαιολογία του Δήμαρχου Πάφου, αφού τα ζώα απλά εγκαταλείφθηκαν μπροστά στην πύλη, χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι εθελοντές. Δεν έκαναν καν τον κόπο να τα πάρουν στην κλινική της οργάνωσης για να μπορούν να τύχουν φροντίδας. Τα εγκατέλειψαν απλά το βράδι, χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι μπορεί να μην επιβίωναν μέχρι το πρωί αν δεν είχαν ανευρεθεί εγκαίρως.

Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να κακοποιούμε τα ζώα και να συμπεριφερθούμε σαν άνθρωποι; Το νέο περιστατικό βάναυσης κακοποίησης σκύλων, προκαλεί τον αποτροπιασμό όλων των ευαίσθητων πολιτών. Μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη πρέπει να σέβεται κάθε μορφή ζωής και ιδιαίτερα τα ζώα.

Επαναλαμβάνουμε, πως ο τρόπος συμπεριφοράς μας προς τα ζώα, αποτελεί δείγμα του πολιτισμού μας. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές κακοποίησης τους, όπως αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα. Αυτές οι ενέργειες δεν είναι σημάδια μιας υγειούς κοινωνίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως τα όσα μας ανέφερε η Δήμος Πάφου, σε καμία περίπτωση δεν μας ικανοποιούν. Εάν όντως είναι κατά λάθος που γέμισαν πίσσα τα σκυλιά, έπρεπε να επικοινωνήσουν άμεσα με μια κλινική για να αναλάβει να τα περιθάλψει και να αναλάβουν και το κόστος ως τοπική αρχή. Η εκμετάλλευση των εθελοντών των καταφυγίων και η μη ανάληψη ευθύνης για την διαχείριση των αδέσποτων είναι απαράδεκτη. Από την πλευρά μας αναμένουμε αποτελέσματα και να δούμε τους ιθύνοντες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Και έναντι του νόμου, αλλά και έναντι των απλών πολιτών.