Την ετοιμότητα για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δηλώνοντας ότι «οι σχεδιασμοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι εκεί κι είναι πλέον εφαρμογή του πλάνου που υπάρχει για τη δεύτερη φάση».

Ο Υπουργός μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στο πλαίσιο ενημέρωσης για το ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων.

«Είχαμε κι εμείς την ευκαιρία με την σειρά μας να μεταφέρουμε τις δικές μας εμπειρίες, γνώσεις και προτάσεις. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ήμασταν από την αρχή σταθερά υποστηρικτικοί στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας υγείας, αυτό το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει ως Πολιτεία. Στηρίξαμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και του ΟΑΥ στις μεταρρυθμίσεις που έφεραν μέσα από την Βουλή και στην πράξη. Δεν λέμε ότι προβλήματα δεν υπάρχουν. Φυσιολογικά υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν ακόμη κενά, αδυναμίες αλλά είμαστε εδώ και δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια για αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται κι ότι ήταν αναμενόμενα.

Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, όταν πάμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν προβλήματα, πλείστα εκ των οποίων προκύπτουν και από το θέμα εξοικείωσης τόσο των παρόχων όσο και των δικαιούχων.

«Με το πέρασμα των εβδομάδων, όπως είπαμε τα προβλήματα θα μειώνονταν κι έτσι γίνεται. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν και γρήγορα αντανακλαστικά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και με νουθεσίες δικές μας τα επιλύουν τα προβλήματα κι αυτό είναι το σημαντικό.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου είπε πως προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και στο μέλλον. «Κι εκεί υπάρχει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) που στόχο έχει να βελτιώσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ως κυβέρνηση έχουμε αυξήσει κατά 300 άτομα τις θέσεις εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια βάση του πλάνου που είχε εκπονηθεί. Έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις νοσηλευτών, φροντιστών, προχωρούμε και με προσλήψεις γιατρών, έχουν δοθεί κίνητρα, υπάρχουν σχεδιασμοί και προχωρούμε και με επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων βγαίνουν στην επιφάνεια».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η συνάντηση με τους Οικολόγους γίνεται στα πλαίσια ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων για τα θέματα ΓεΣΥ και τις πρώτες 100 ημέρες λειτουργίας του.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση, «αναλύσαμε την πρόοδο των πρώτων 100 ημερών του σχεδίου Υγείας, τα προβλήματα που έχουν προκύψει, το πλάνο επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων και το πώς προχωρούμε τους επόμενους μήνες, όπως επίσης και τα θέματα που αφορούν την λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Χαρακτηρίζοντας την συνάντηση ως παραγωγική, είπε ότι του έχουν εκφράσει και κάποια θέματα, τα οποία ληφθούν υπόψη στους μετέπειτα σχεδιασμούς.

Ο κ. Περδίκης αναφερόμενος στο ΓεΣΥ τόνισε την ανάγκη μη οπισθοδρόμησης. «Ούτε ένα βήμα πίσω. Προχωρούμε μπροστά για να έχουμε μια αποτελεσματική δημόσια υγεία για όλο τον πληθυσμό της χώρας μας που να είναι δίκαιη, που να είναι πραγματικά χωρίς διακρίσεις και να υπάρχει ένα αξιόπιστο γενικό σύστημα υγείας στη χώρα μας που ήταν μια μεγάλη έλλειψη για πολλές δεκαετίες», είπε.

Εξέφρασε τέλος την υποστήριξη του Κινήματος στις προσπάθειες του Υπουργείου και του ΟΑΥ στην δύσκολη δεύτερη φάση που μπαίνει. «Ελπίζουμε όλοι οι παράγοντες – και ξέρουν για ποιους μιλούμε – να επιδείξουν κατανόηση, μακροθυμία και να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το προσωπικό τους», συμπλήρωσε.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)