Πραγματοποιήθηκε συνάντηση το πρωί της Τρίτης 24/09/09 Αντιπροσωπείας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Την Αντιπροσωπεία του Κινήματος αποτελούσαν ο Πρόεδρος και Βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης, η Αναπληρώτρια Προέδρος του Κινήματος κα. Έφη Ξάνθου και ο κ. Κυριάκος Τσιμίλλης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 ημερών λειτουργίας του ΓεΣΥ έγινε μια ενδελεχής ανασκόπηση, καταγράφηκαν οι αδυναμίες που παρατηρούνται, οι αδυναμίες και τα κενά που υπάρχουν ενώ μελετήθηκε η εξέλιξη που πρέπει να επέλθει καθώς ήδη μπαίνουμε στη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ.  Επαναδιατυπώθηκε η διαχρονική στήριξη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στο γενικό σύστημα υγείας (ΓεΣΥ).

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είχαμε σήμερα μία συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, όπου αναλύσαμε την πρόοδο των πρώτων 100 ημερών του σχεδίου υγείας, τα προβλήματα που έχουν προκύψει, το πλάνο επίλυσης τους καθώς και πώς προχωρούμε τους επόμενους μήνες. Επίσης συζητήσαμε και τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Θεωρώ ότι έγινε μια παραγωγική συνάντηση. Έχουν εκφραστεί εκ μέρους των Οικολόγων κάποια θέματα, τα οποία θα λάβουμε υπόψη μας στους μετέπειτα σχεδιασμούς μας».

Ο κ. Περδίκης στις δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, ανέφερε ότι «είχαμε μια ενδελεχή ενημέρωση για τη μέχρι σήμερα πορεία της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων. Είχαμε την ευκαιρία με τη σειρά μας να μεταφέρουμε τις δικές μας εμπειρίες, γνώσεις και προτάσεις. Ήμασταν από την αρχή και σταθερά υποστηρικτικοί στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υγείας, σ’ αυτό το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει ως Πολιτεία. Στηρίξαμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στις μεταρρυθμίσεις που έφερε μέσα από τη Βουλή, αλλά και στην πράξη. Δεν λέμε ότι προβλήματα, κενά και αδυναμίες δεν υπάρχουν αλλά είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για αντιμετώπιση τους. Ούτε ένα βήμα πίσω. Προχωρούμε μπροστά για να έχουμε μία αποτελεσματική δημόσια υγεία για όλο τον πληθυσμό της χώρας μας, η οποία να είναι δίκαιη και χωρίς διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστη και αποτελεσματική».

Σημειώνοντας ότι ένα γενικό σύστημα υγείας στη χώρα μας ήταν μία μεγάλη έλλειψη για πολλές δεκαετίες, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Υπουργείου και του ΟΑΥ σε αυτό το δύσκολο έργο.

«Το ΓεΣΥ εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση, τη δεύτερη φάση και ελπίζουμε όλοι οι παράγοντες – και ξέρουν αυτοί για ποιους μιλούμε – να επιδείξουν κατανόηση, μακροθυμία και να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το προσωπικό τους», κατέληξε ο κ. Περδίκης.