Το παιχνίδι των ευρωεκλογών για μας χάθηκε, όταν μας άφησε εκτεθειμένους ο Σενέρ Λεβέντ, λέει ο πρόεδρος του κινήματος

– Mε δεδομένο ότι δεν πάει για πέμπτη κοινοβουλευτική θητεία πρέπει να αναλάβει μια νέα ηγεσία έγκαιρα την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές

Πρέπει να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στην αποτίμηση του αποτελέσματος, αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Όπως σημειώνει με δεδομένο ότι δεν πάει για πέμπτη κοινοβουλευτική θητεία πρέπει να αναλάβει μια νέα ηγεσία έγκαιρα την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι το παιχνίδι χάθηκε, όταν αποχώρησε από το κάδρο ο Σενέρ Λεβέντ, «διότι φάνηκε ότι πελαγοδρομούσαμε και ότι καταλήξαμε τελικά στην συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών, ως τη μόνη προσφερόμενη συνεργασία που είχαμε»

Διαβάστε την αναλυτική συνέντευξη του Προέδρου του κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη στη Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη «Κ» της Κυριακής 02/06/19

Στις ευρωεκλογές συνεργαστήκατε δύο κόμματα με εκλογική δύναμη – βάσει των βουλευτικών εκλογών- της τάξεως του 10%. Τι πήγε λάθος;

Υπάρχει ένα λάθος στην προσέγγισή σας, δεδομένου ότι η Συμμαχία Πολιτών μετρήθηκε το 2018 στις προεδρικές εκλογές και τα ποσοστά της δεν ήταν της τάξης του 6%. Πριν τις εκλογές κιόλας πολλοί μας κατηγορούσαν ότι δώσαμε σωσίβιο σωτηρίας στη Συμμαχία Πολιτών διότι την θεωρούν ξοφλημένη…

Αυτό το πιστεύετε κι εσείς;

Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, ούτε θέλουμε να ξοφλήσει κανένας πολιτικός χώρος ούτε θέλουμε να είμαστε εμείς με τον οποιοδήποτε τρόπο ο φονιάς οποιουδήποτε πολιτικού χώρου. Δεν έχουμε τέτοιου είδους σύνδρομα. Άλλωστε οι Οικολόγοι γίναμε ο στόχος τέτοιου είδους πολιτικών συμπεριφορών τύπου “οδοστρωτήρα” πριν λίγα χρόνια όταν τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ αλλάξαν τον εκλογικό νόμο για να μας εξοντώσουν…

Σας ωφέλησε όμως τελικώς αυτή η κατάσταση δεδομένου ότι εκλογικά βγήκατε ενισχυμένοι…

Άλλοι βγήκαν ενισχυμένοι και φάνηκε στη συνέχεια λόγω της λανθασμένης αυτής ενέργειας των δυο μεγάλων κομμάτων. Εμείς βγήκαμε ενισχυμένοι γιατί είχαμε πείσει τους πολίτες σε εκείνη τη φάση ότι έπρεπε να μας υποστηρίξουν, με θετική ατζέντα γιατί ήθελαν να συνεχίζουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία. Δεν ήταν “αρνητική ψήφος”, δηλαδή για να τιμωρηθούν κάποιοι, ψήφισαν εμάς (όπως συνέβηκε τώρα στις ευρωεκλογές). Η ψήφος ήταν θετική στέλνοντας το μήνυμα πως μπορεί μεν να μην συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά μας ήθελαν να παραμείνουμε στη βουλή για το θετικό μας έργο. 

Συνεπώς τι πήγε λάθος;

Το μελετούμε. Σίγουρα υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Σίγουρα η Συμμαχία Πολιτών δεν βοήθησε όσο περιμέναμε εμείς ότι θα βοηθήσει και σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο η πόλωση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Εσείς όμως, σε αντίθεση με τη Συμμαχία Πολιτών είχατε εναλλακτικές προτάσεις συνεργασιών. Είχατε την ΕΔΕΚ με την οποία είχατε μια καλή συνεργασία…

Η οποία μας έκλεισε την πόρτα από τα τέλη Νοεμβρίου…

Δεν ήθελε τη συνεργασία με τη Συμμαχία αλλά ήθελε συνεργασία μαζί σας.

Όχι μόνο με τη Συμμαχία Πολιτών αλλά ούτε και με την Αλληλεγγύη ήθελε. Εμείς είχαμε προτείνει συνεργασία με τέσσερις και η ηγεσία της ΕΔΕΚ είπε όχι στους τέσσερις. Προτείναμε συνεργασία με τρεις, είπε όχι και στους τρεις. Είπαμε επίσης και για συνεργασία με συμμετοχή ανεξάρτητων προσωπικοτήτων αλλά είπε όχι και σε αυτό. Βασικά έλεγε συνέχεια όχι, μείναμε στα όχι της και ενώ προβληματιζόμασταν τι θα κάνουμε, αποφάσισαν αυτόνομη κάθοδο. Την πόρτα την έκλεισε η ηγεσία της ΕΔΕΚ γιατί έβλεπε – και προφανώς φάνηκε ότι είχε δίκαιο ο κ. Σιζόπουλος – ότι θα κέρδιζε ένα δύσκολο στοίχημα. Ρίσκαρε και κέρδισε.

Εκ των υστέρων ήταν λανθασμένη η απόφασή σας;

Δεν νομίζω. Λειτουργήσαμε μέσα στο πλαίσιο των καταστάσεων όπως δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο όταν πήραμε την απόφαση και αφότου ανέκρουσε πρύμναν κι ο Σενέρ Λεβέντ αφήνοντάς μας εκτεθειμένους. Απο τότε νομίζω ότι χάσαμε το παιχνίδι…

Με την αποχώρηση του κ. Λεβέντ χάσατε το παιχνίδι;     

Χάσαμε το παιχνίδι με την αλλαγή πλεύσης του Σενέρ Λεβεντ διότι φάνηκε ότι πελαγοδρομούσαμε και ότι καταλήξαμε τελικά στην συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών, ως τη μόνη προσφερόμενη συνεργασία που είχαμε. Πρέπει να σας πω ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 3/2/19 ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη για την αποτυχία αφήνοντας το συλλογικό όργανο να αποφασίσει. Αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να προχωρήσει στην εκλογική συνεργασία  με τη Συμμαχία Πολιτών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποτυχία επίτευξης ευρύτερων συνεργασιών σε άλλους παράγοντες. 

Να θεωρήσουμε ότι κλείνει η όποια πόρτα συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών μετά και το αποτέλεσμα;

Δεν πήραμε απόφαση να κλείσει η πόρτα συνεργασίας. Εξάλλου συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών έχουμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από την είσοδο της  στη βουλή, αλλά και αν μετρήσετε τις κοινές παρουσίες και τις βασικές ψηφοφορίες είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Κοινοβουλευτικά ομιλούντες ήταν μία πολύ φυσιολογική συνεργασία αυτή με τη Συμμαχία Πολιτών, δεδομένου ότι είχαμε την ίδια στάση στα θέματα του Συνεργατισμού, την  ίδια στάση στην οριζόντια ψηφοφορία, στα θέματα που αφορούν τα κοινωνικά ζητήματα όπως ο εθνικός κατώτατος μισθός, κοινές προτάσεις νόμου στα θέματα οικονομίας κ.ο.κ. Βέβαια, πρέπει να πω ότι σε πολλά απο τα πιο πάνω είμασταν μαζί με τη Συμμαχία Πολιτών λόγω της Άννας Θεολόγου, που ήταν τότε με την Συμμαχία Πολιτών. Έχουμε λοιπόν  μια κοινή πορεία στα περισσότερα θέματα στη Βουλή με τη Συμμαχία Πολιτών που νομίζω και ελπίζω να συνεχιστεί.

Κατά τον προεκλογικό ήρθατε σε ευθεία αντιπαράθεση με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ με τους οποίους είχατε συνεργαστεί λίγα χρόνια προηγουμένως. Ίσως και αυτή η αλλαγή να μην ωφέλησε;

Ήταν σε δική σας συνέντευξη τον Απρίλη που για πρώτη φορά είχαμε διαχωρίσει τη θέση μας από τη συμπεριφορά και τη στάση των δυο κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ σε ότι αφορά τον Συνεργατισμό και τα νομοσχέδια που αφορούν τους δανειολήπτες και τις τράπεζες. Μετά ήρθε η μεγάλη προσπάθεια για την οριζόντια ψηφοφορία, όπου στάθηκαν απέναντί μας παρά τη σχετική δέσμευση που είχαν προεκλογικά. Να σας πω ότι για τον Συνεργατισμό “ειρήσθω εν παρόδω” είχαν άλλη δέσμευση κατά την διάρκεια του προεκλογικού και άλλα έκαναν τελικώς. Συνεπώς, η αλλαγή πορείας σε σχέση με τους δύο έγινε από τον Απρίλιο – Μάιο 2018 με δική τους ευθύνη γιατί διαφοροποιήθηκαν απο όσα είχαν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Δεν ξέρω αν μας έκανε κακό, νομίζω ότι μακροχρόνια θα μας κάνει καλό γιατί είμαστε σε μία πορεία να ξαναβρούμε ένα μέρος της ταυτότητάς μας που κινδυνεύσαμε να το χάσουμε συμπλέοντας με αυτά τα δύο κόμματα.

Όπως ποιο μέρος της ταυτότητας σας;

Το πιο έντονα αντισυστημικό, γιατί αυτά τα δύο κόμματα θεωρώ ότι είναι μέρος του πολιτικού συστήματος.

Εσείς δεν είστε μέρος του συστήματος δεδομένου του ότι είστε χρόνια βουλευτής;

Ένας άνθρωπος που είναι χρόνια βουλευτής δεν είναι κατανάγκην μέρος του συστήματος. Μέρος του συστήματος είναι αυτοί που πήραν εξουσία και εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για να στηρίξουν την κατεστημένη κατάσταση, κρατώντας αρνητική στάση σε οποία αλλαγή ή ανατροπή. Και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ  τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει εξουσία, έχουν εργαστεί και εργάζονται δυστυχώς για να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Μια κατάσταση που κυρίως ευνοεί και συντηρείται απο τα δυο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ. Ούτε το κοινό μας κυβερνητικό πρόγραμμα του 2018 δεν τηρούν οι φίλοι μας. Γι’ αυτό λέμε ότι η πραγματική απάντηση στην ακροδεξιά δεν είναι η ενίσχυση του συστήματος γιατί η  Ακροδεξιά είναι η πέμπτη φάλαγγα των συστημικών δυνάμεων. Δουλεύει υπέρ του συστήματος, παραπλανεί  τους πολίτες προβάλλοντας ένα αντισυστημικό πρόσωπο, για να τους κρατά μακριά απο την πραγματική αλλαγή. Συνέβηκε ήδη στην Ευρώπη. Τώρα που τους γνωρίζουν οι πολίτες, τώρα που η ακροδεξιά έγινε εξουσία σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο οι πολίτες αρχίζουν να απομακρύνονται απο κοντά τους γιατί όπου πήραν την εξουσία έδειξαν ότι κάνουν τα ίδια με τα κατεστημένα κόμματα. Διαφθορά, διαπλοκή, ιδιοτέλεια, αλαζονεία κοκ. Αντίθετα, όπου πήραν την εξουσία οι Πράσινοι έδειξαν ότι είναι διαφορετικοί. Αλλοίμονο αν θεωρείτε τους Πράσινους συστημικούς επειδή είναι στην πολιτική απο τη δεκαετία του 80. Εμείς μόλις το 1996 γεννηθήκαμε. Απέδειξαν ότι εκεί που πήραν την κυβέρνηση λειτούργησαν διαφορετικά. Η πιο μακρόβια, βιώσιμη και αειφόρος απάντηση στην ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα Κίνημα, οικολογικό , εναλλακτικό και κοινωνικά ευαίσθητο. Όσοι νόμισαν ότι ψηφίζοντας ΕΔΕΚ θα σταματήσουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά μπορεί να είχαν δίκαιο γι’ αυτή την φορά, για τη νύκτα της 26ης Μαΐου 2019. Την επόμενη μέρα θα αποδειχτεί ότι ήταν της μίας νύχτας ψήφος που δεν μπορεί να έχει διάρκεια και σταθερή αξία. 

Πώς σχολιάζετε τη νίκη της ΕΔΕΚ;

Κατ’ αρχήν, ειλικρινά συγχαρητήρια στον κ. Σιζόπουλο. Ήταν μια μεγάλη νίκη προσωπικά του κ. Σιζόπουλου. Έκανε μία πολύ καλά μελετημένη κίνηση σε μια διαδικασία τύπου ρωσικής ρουλέτας. Κατέληξε σε μια καθολική – σχεδόν – επιτυχία. Όλα όσα έγιναν από πλευράς της ηγεσίας της ΕΔΕΚ έγιναν για να κερδίσει αυτή τη μάχη και κέρδισε σε όλα, εκτός από ένα: την εκλογή του Δημήτρη Παπαδάκη.

Δηλαδή;

Είναι γνωστό σε όλους ότι η ηγεσία της ΕΔΕΚ στήριζε άλλο υποψήφιο. Και “τοις φρονίμοις ολίγα”. 

Σε ό,τι αφορά τους Οικολόγους παρατηρείται ενδυνάμωσή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην περίπτωση της Κύπρου τι πήγε λάθος;

Τα ακριβή δεδομένα δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Οι Πράσινοι έχουν άνοδο σε ό,τι αφορά τις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στη Μεσόγειο έχουν πατώσει. Οι Πράσινοι σε Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία ακόμα και στην Ισπανία δεν τα πήγαν καλά. Ακόμα και με τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής παραμένουμε το πιο ισχυρό – μετά τους Γάλλους- πράσινο κόμμα της μεσογειακής ζώνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στη μόνη χώρα που είχαν σοβαρή άνοδο είναι η Γαλλία, που δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι μια 100% μεσογειακή χώρα. Εμείς ξεκινούμε μια πρωτοβουλία απευθυνόμενοι στους Ευρωπαίους Πρασίνους λέγοντάς τους ότι καλά πήγατε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αλλά να κοιτάξετε και τι γίνεται στη Μεσόγειο. Ζητήσαμε και τη βοήθεια των Γάλλων Πρασίνων γιατί πρέπει να ξελασπώσει το Κίνημα των Πρασίνων στη Μεσόγειο. Προτείνουμε τη επαναδραστηριοποίηση του μεσογειακού δικτύου πράσινων κομμάτων στον άξονα Γαλλία – Κύπρος. 

Που οφείλεται η κακή επίδοση στη Μεσόγειο;

Υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι, η κουλτούρα της κοινωνίας, εθνικά ζητήματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα αλλά και με εμάς, τους ίδιους τους Πράσινους.

Κάποιοι επικρίνουν το γεγονός ότι ασχολείστε ιδιαίτερα με το κυπριακό και όχι με περιβαλλοντικά θέματα. Θίγουν και το ότι έχετε σκληρή στάση στο κυπριακό.

Σε αυτή την εκστρατεία δεν αναφέραμε ιδιαίτερα το κυπριακό. Ενώ έπαιξε το κυπριακό δεδομένης της κατάστασης στην ΑΟΖ, κρατήσαμε μετριοπαθή στάση. Μπήκε το κυπριακό με ένα τρόπο πιστεύω υποσκαπτικό – για να μην πω κάτι άλλο – με την υπόθεση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και εμείς διατηρήσαμε πολύ διαφορετική στάση  από τις υπόλοιπες  δυνάμεις του Κέντρου και αυτό δεν εκτιμήθηκε από τους πολίτες δεδομένης και της διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων. Οι πολίτες – ακόμα και κάποιοι απο τους ψηφοφόρους μας του 2016 – προτίμησαν να στηρίξουν αυτούς που πήραν εθνικιστική στάση στα θέματα αυτά. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο. Επίσης ρωτώ μήπως έχουν κυπριακό τα άλλα κινήματα της Ευρώπης και πάνε πολύ πιο άσχημα από μας; Είναι το κυπριακό που  επηρεάζει τους μεσογειακούς πράσινους  και είμαστε τόσο χαμηλά όλοι μας; Εγώ νομίζω ότι δεν είναι  το κυπριακό το ζήτημα που δημιουργεί τα προβλήματα στην ανάπτυξη των Πρασίνων της Κύπρου για να φτάσουν τον βαθμό που είναι αναπτυγμένοι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Να πω τέλος ότι είχαμε σίγουρα περισσότερο κυπριακό το 2016 στην καμπάνια μας από τώρα κι όμως το 2016 είχαμε επιτυχία, ενώ τώρα είχαμε αποτυχία. Άρα; 

Θα γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος;

Έχει ξεκινήσει ήδη

Τίθεται θέμα και αλλαγής της ηγεσίας;

Πρέπει να τεθεί θέμα αλλαγής της ηγεσίας μέσα από την αποτίμηση του αποτελέσματος.

Άλλος Πρόεδρος του Κινήματος δηλαδή;

Έχουμε ένα σίγουρο δεδομένο ότι εγώ δεν πάω για πέμπτη κοινοβουλευτική θητεία άρα πρέπει να αναλάβει μια νέα ηγεσία έγκαιρα την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2021. 

Θα θέσετε εσείς τέτοια πρόταση;

Θα τεθεί όπως είπα πριν στα πλαίσια της αποτίμησης των αποτελεσμάτων και του προγραμματισμού για τις βουλευτικές εκλογές του 2021. 

Πώς θέλετε να αφήσετε το κόμμα των Οικολόγων για να διατηρήσετε τη δύναμη των βουλευτικών και να την ενισχύσετε;

Είναι από τις πρώτες μέρες μετά τις ευρωεκλογές που ξεκίνησε επί τούτου ένας πλούσιος προβληματισμός και χαίρομαι για το ότι  δεν υπάρχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις. Αντίθετα, έρχονται πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως;

Ιδέες που έχουν να κάνουν με πιο συστηματική παρουσίαση του έργου μας είτε αυτό είναι πολιτικό ή κοινωνικό. Προτάσεις επικοινωνιακής τακτικής, καλύτερη μορφή οργάνωσης. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που μπορεί και να μην τις καταλαβαίνω και απόλυτα γιατί έρχονται από εξαιρετικά νέους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα αλλά θέλω να τις δουλέψουμε και να βγάλουμε νέο πρόγραμμα.

Πώς θέλετε να αφήσετε το Κόμμα των Πρασίνων;

Να το αφήσουμε Κίνημα και όχι κόμμα και ελπίζω να παραμείνουν μειοψηφία οι απόψεις που μας θέλουν να γίνουμε περισσότερο κόμμα, δηλαδή αυτοί που θέλουν να εκδώσουμε ταυτότητες, να κυνηγούμε τα μέλη για να πληρώνουν συνδρομές, να έχουμε κομματική πειθαρχία κοκ. Αυτό μπορεί να δουλεύει στο ΕΛΑΜ που  πιστεύουν στην αρχή του αρχηγού (Φύρερ), όχι όμως στους Οικολόγους. Αυτά δεν ταιριάζουν σε ένα Κίνημα Οικολόγων ακόμα και στην Κύπρο.

Δεν είναι αρχηγικό κόμμα το Κίνημα των Οικολόγων της Κύπρου;

Επιμένω πως δεν είναι. Ξέρω ότι η εντύπωση κάποιων στην κοινωνία είναι αυτή επειδή βλέπουν ένα άνθρωπο τόσα χρόνια να είναι στην ηγεσία αλλά είναι μία πλαστή εικόνα που δημιουργείται και αναπαράγεται από αυτούς που έχουν πολιτικές διαφωνίες μαζί μας. Είναι απίστευτα ελεύθερη η έκφραση των απόψεων μέσα στο Κίνημα. Να σας πω άλλωστε ότι εγώ δεν είμαι αυτός που εισηγήθηκα τη συμφωνία με τη Συμμαχία Πολιτών όπως ούτε τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές. Βάλαμε κάτω την άποψή του ο καθένας και μπήκε σε ψηφοφορία. Ούτε η υποστήριξη της Συμμαχίας Πολιτών ούτε του Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν δική μου αρχική θέση και είχα – όπως ξέρεις πολύ καλά – πολλές επιφυλάξεις, όχι όμως έξω από τις διαδικασίες του Κινήματος. Κι αν βγήκε κάποιες φορές δημόσια, ήταν λάθος μου και απολογούμαι.