Είναι πάγια η θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς με την απαγόρευση εισαγωγής και ελευθέρωσης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στο Κυπριακό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της απαιτούμενης υποδομής ελέγχου.

Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν σ΄ αυτή την πρόταση είναι:

•    Η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.
•    Η αποφυγή επιμόλυνσης των καλλιεργούμενων ειδών, βιολογικών καλλιεργειών και ειδών άγριας ζωής επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης και επανόρθωσης σε περίπτωση ρύπανσης από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
•    Η προστασία της δημόσιας υγείας αφού οι καταναλωτές καθίστανται πειραματόζωα παρά τη θέληση τους καθότι δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί δεν είναι βλαπτικοί για την υγεία και το περιβάλλον.
•    Η έλλειψη της απαιτούμενης υποδομής ελέγχου και ανίχνευσης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
•    Οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος ως νησί για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες και ο αγροτουρισμός, με περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και οικονομικά οφέλη.

Την θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών φαίνεται να υποστηρίζουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, χθες ακόμα ένα Τουρκοκυπριακό κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, υπέγραψε τη διακήρυξη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για μια Κύπρο χωρίς γενετικά τροποποιημένα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Τουρκοκυπριακό Κόμμα «Ενωμένη Κύπρος» του κ. Ιζέτ Ιζτιάν υπέγραψε την ίδια διακήρυξη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σεβαστεί τη θέληση των Κυπρίων». Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρουν ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης και μέλη της Επιτροπής για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς στον πρέσβη της Ε.Ε. στην Κύπρο κ. Αντριάν Βαν Ντερ Μιρ σε συνάντηση που θα έχουν αύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου 2003 (και ώρα 13.00) στην Πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12 Ιουνίου 2003