Για ακόμη μια φορά η Κύπρος βρίσκεται σε παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς δεν εναρμόνισε μια σειρά από οδηγίες και κανονισμούς και έχουν σταλεί εκ νέου προειδοποιητικές επιστολές. Συγκεκριμένα, η κυπριακή δημοκρατία δεν έχει εναρμονίσει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες του ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο, οδηγία που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις υπηρεσίες ζεύξης (εξοπλισμένων αεροσκαφών) και την απόσπαση εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα η Κομισιόν επίσης απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές για την μη ουσιαστική εφαρμογή του νομικού πλαισίου που αφορά τις περιοχές προστασίας ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, ούτε την οδηγία που αφορά τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος κ. Χάρης Ιωσηφίδης δήλωσε τα εξής: «Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση και έγκαιρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις οδηγίες και κανονισμούς της Ε.Ε. Είναι απαράδεκτο που, για πολλοστή φορά, θα κληθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων να υπερψηφίσει νομοσχέδια και κανονισμούς χωρίς ενδελεχή μελέτη και διαβούλευσή τους, αφού θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία αποστολής των προειδοποιητικών επιστολών. Ήδη έχουμε πικρή εμπειρία από την πρόσφατη κατάθεση νομοσχεδίων ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου που όχι μόνο εμπεριείχαν και πολλές πρόνοιες μη εναρμονιστικές, αλλά είχαν ετοιμαστεί χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα επηρεαζόμενους, φορτώνοντας την Βουλή την ευθύνη διεξαγωγής διαβούλευσης σε χρόνο μηδέν. Ορθώς η επιτροπή ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να αφαιρέσει τις αλλαγές που δεν ήταν εναρμονιστικές, προκαλώντας όμως αναπόφευκτα καθυστέρηση στην υπερψήφισή των σχετικών κανονισμών αφού πλέον από τον Σεπτέμβριο θα τεθούν ξανά ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής”.

Αν και θέλουμε να προλάβουμε τα χειρότερα και να μην φτάσουμε σε σημείο επιβολής βαριών προστίμων που θα κληθεί ο απλός πολίτης να τα αποπληρώσει, δεν είμαστε διαθετιμένοι ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών να ψηφίσουμε κάτι που δεν θα έχουμε εξετάσει ενδελεχώς. Μετά τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου από το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων η εικόνα μας στην ΕΕ δύσκολα θα αλλάξει. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η συμμόρφωση ώστε να κάνουμε μια καλύτερη αρχή. Και η αλλαγή πρέπει να επέλθει άμεσα.