Οι «αρχές» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπως καιρό σχεδίαζαν, φαίνεται να προχωρούν στο άνοιγμα τμήματος της παραλίας εντός της περίκλειστης πόλης για οικονομική εκμετάλλευση, με αποκλειστική χρήση Τούρκων και μόνιμων κατοίκων του ψευδοκράτους.

Η απόφαση αποτελεί μια ευθεία πρόκληση, όχι μόνο απέναντι στους πρόσφυγες της περιοχής, που διαχρονικά έρχονται αντιμέτωποι με άρνηση, ακόμα και όταν ζητούν να επισκεφτούν τις περιουσίες τους, αλλά και προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να καταγγελθεί άμεσα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας πως εδώ και καιρό έχει φτάσει η στιγμή, που οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν αν επιδιώκουν να ζήσουν με τους συμπατριώτες τους Ελληνοκύπριους ή με την Τουρκία. Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες επιλογές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου καθορίζουν την άμεση επιστροφή αυτών των περιοχών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.