Από απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, προς τον Υπουργό Εξωτερικών, πληροφορούμαστε ότι οι αναπτύξεις που γίνονται σε περιοχές των κατεχομένων και ειδικά στην περιοχή της Μόρφου, είναι εν γνώσει του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανέγερση τεμένους στην κατεχόμενη κοινότητα Πάνω Ζώδιας, αλλά και για τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεύκας.

Την ίδια ώρα κατασκευάζεται ένα μεγάλο νοσοκομείο σε χαλίτικη γη στην περιοχή του παλιού γεωργικού γυμνασίου της Μόρφου.

Είναι οι ίδιες περιοχές που υποτίθεται συζητούσαμε στο Κραν Μοντάνα να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Εμείς είχαμε εισηγηθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώπιον του κ. Γκουτέρες να εισηγηθεί τον τερματισμό αυτών των εργασιών που αλλοιώνουν επί του εδάφους τα δεδομένα. Αλλά φαίνεται ότι κάποιοι προτιμούν να αφήνουν τον χρόνο να λειτουργεί καταλυτικά αρνητικά στο Κυπριακό, παρά να λαμβάνουν μέτρα για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την παρέλευση του.

Δυστυχώς, πέραν της αναφοράς ότι οι σχεδιασμοί του ψευδοκράτους, βρίσκονται σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν ακούσαμε τίποτα για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προκειμένου αυτοί τουλάχιστον να καταδικαστούν διεθνώς. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη, το Υπουργείο να πάψει να είναι παρακολουθητής των παράνομων ενεργειών του ψευδοκράτους.