Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε σήμερα η επιτροπή οικονομικών μελετών και δικαιωμάτων δανειοληπτών του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8:30 το πρωί με τους διευθυντές οικονομικών του υπουργείου κ. Γιώργο Παντελή και κ. Ανδρέα Χαραλάμπους, είχε ως θέμα συζήτησης το σχέδιο Εστία και το θέμα της δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερωθούμε άμεσα για τα δύο θέματα, καθώς κρίνοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στον Συνεργατισμό, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι όλα θα βαίνουν προς την ορθή κατεύθυνση.

Στη συνάντηση, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των όρων και κριτηρίων του προσχεδίου για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, χρήσιμο και εύχρηστο από τους δανειολήπτες. Έγινε επίσης συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των ευάλωτων δανειοληπτών, των μη βιώσιμων αλλά και των στρατηγικά κακοπληρωτών δανειοληπτών, για το τρόπο διαχείρισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο και για την βιωσιμότητα του σχεδίου.

Σε ορισμένα σημεία υπήρξε συναντίληψη και θα μελετηθούν από το Υπουργείο Οικονομιών. Φαίνεται ότι αν εγκριθεί από τη διεύθυνση ανταγωνισμού, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Όσον αφορά τον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, υπήρξε πλήρης διαφωνία ως προς το πεδίο εφαρμογής, το σκοπό και τη δομή του.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι επιβάλλεται να υπάρξει πολιτική συζήτηση σε επίπεδο ηγεσίας για το μέλλον και τη δομή του Φορέα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Αλώστε από τη σωστή λειτουργία του Φορέα, εξαρτάται αν θα μειωθεί η ζημιά των 7 δις που έχουν υποστεί τα δημοσιά οικονομικά από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του Συνεργατισμού.