Φτάσαμε δυστυχώς στις απεργίες και δεν κοπάζει η αυταρχική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Τα όσα έχει εξαγγείλει χθες βράδυ από τη Λεμεσό, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Χαμπιαούρης για αντικατάσταση των εκπαιδευτικών με συνταξιούχους ή με αδιόριστους, είναι ανεφάρμοστα, επικίνδυνα και προκλητικά. Πρόκειται για μια απεργοσπαστική συμπεριφορά η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. 

Αν και ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε απευθύνει εκκλήσεις προς τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν σε απεργίες, καθώς με την στάση αυτή ματοκυλίζεται πλέον όλη η ζημιά που προκλήθηκε μεταξύ εκπαιδευτικών και κυβέρνησης στην κοινωνία, εν τούτοις δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε και την στάση της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, αντί οι εκπαιδευτικοί να κάνουν δεύτερες σκέψεις και η κυβέρνηση να μην επιτρέψει με την στάση της να πραγματοποιηθεί η απεργία με την κατάθεση μεσολαβητικών προτάσεων, εξαντλείται σε συνεχείς επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ευτελές να εξαγγέλλονται αντίμετρα απεργίας που να αναφέρονται στην αγορά υπηρεσιών από μη διορισμένους εκπαιδευτικούς ή ακόμη χειρότερο, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στον Τύπο, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι πρόκληση αποτελεί και απειλή της αποκοπής μισθών σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί κατέλθουν σε απεργία, με τους επηρεαζόμενους να απειλούν πίσω ότι θα καταφύγουν σε δικαστικές διαδικασίες.  

Τα προβλήματα στην παιδεία δεν πρόκειται να λυθούν ούτε με τις απειλές, ούτε με εγωισμούς και αυταρχισμό, ούτε με αγορές υπηρεσιών αδιόριστων και συνταξιούχων εκπαιδευτικών. Η διαπραγματευτική ικανότητα απαιτεί προσόντα που δυστυχώς διαφαίνεται ότι ελλείπουν στην παρούσα φάση από την κυβέρνηση, όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά επειδή κυριαρχούν σκοπιμότητες διάλυσης της δημοσίας εκπαίδευσης.