Η είδηση για την νέα χρηματοδότηση της Τουρκίας, που θα επισφραγιστεί στη Σύνοδο της Βάρνας, μόνο έκπληξη μπορεί να μας προκαλέσει. Η χώρα αυτή όχι μόνο συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ο ταραξίας της περιοχής, αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες καταπατά συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους – μέλους της Ε.Ε. Αναφερόμαστε βεβαίως σε όσα λαμβάνουν χώρα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι προάγουν την αναθεωρητική τους προσέγγιση, με τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων.

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν αυτά, η Ε.Ε. δια της Επιτροπής σχεδιάζει τη νέα χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ευλόγως λοιπόν αναρωτιόμαστε για τη στάση που τήρησε ο Κύπριος Επίτροπος επί του ζητήματος. Ταυτόχρονα βέβαια αναρωτιόμαστε και για την αλλαγή στάσης του ίδιου του προέδρου Αναστασιάδη, που ενώ πριν λίγες μέρες αναφερόταν σε εξέταση όλων των πιθανών μέτρων κατά της Τουρκίας, άλλαξε τη στάση του αυτή σε μία προσπάθεια αξιοποίησης των χλιαρών δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν την κοινωνία, ως εκ τούτου καλούμε τους αρμόδιους σε συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις. Ο στρουθοκαμηλισμός πασιφανώς δεν αρκεί για να αρθεί η τουρκική προκλητικότητα.