Η πρόταση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης δημιουργεί έντονο προβληματισμό, ο οποίος εδράζεται σε δύο πτυχές.

Από τη μία φαίνεται πως η απόφαση αυτή προσπερνά, την όξυνση των προκλητικών ενεργειών του ψευδοκράτους, όχι μόνο στο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την πρωτοφανή άρνηση των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν την μεταφορά βασικών αγαθών προς τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα. Από την άλλη δε, η μείωση της δύναμης της UNFICYP εκπέμπει το μήνυμα της υποβάθμισης του Κυπριακού, ακόμα και για ίδια τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτές οι δύο πτυχές του ζητήματος για εμάς είναι εξίσου προβληματικές. Όσο διατηρείται το καθεστώς κατοχής της μισής μας πατρίδας και μάλιστα οι κατοχικές “αρχές” εμφανίζονται ολοένα και πιο άτεγκτες, τόσο πιο αναγκαία είναι η παρουσία της UNFICYP, σε συγκεκριμένο βεβαίως πλαίσιο που ορίζει καθήκοντα και περιορισμούς.

Από τη μεριάς μας εκτιμούμε πως η κυβέρνηση δια της αντιπροσωπείας μας στον ΟΗΕ πρέπει να καταθέσει εγγράφως αυτόν τον προβληματισμό, στα θεσμοθετημένα όργανα του οργανισμού.