Η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σοβαρή ένδειξη της απόστασης των πολιτικών της Κυβέρνησης από τις απόψεις και προτεραιότητες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

  1. Το σκάνδαλο με τα διαβατήρια, οι συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωβουλής, οι αναφορές από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αποκαλύψεις Αλ Τζαζίρα και το πείσμα της κυβέρνησης (που έπρεπε  να παραιτηθεί) να αποφύγει τον έλεγχο.
  1. Οι άνευ προηγούμενου περιβαλλοντικές ζημιές που έχουν ήδη γίνει σε ακτές, πόλεις και στην κυπριακή φύση ακόμη και με την παραβίαση νομοθεσιών.
  1. Τα κόλπα για αποφυγή εφαρμογής διαφόρων νομοθεσιών και ευρωπαϊκών οδηγιών.
  1. Η – σε τέτοιο βαθμό – χαλαρότητα που ακόμη και ολόκληρο ξενοδοχείο κτίστηκε χωρίς άδεια, άλλο με επιπλέον ορόφους, άλλοι σκάβουν και κάνουν δικές τους παραλίες αλλά είναι όλα καλά.
  1. Η, ουσιαστικά, ανύπαρκτη στεγαστική πολιτική που οδήγησε τα ενοίκια και τις τιμές ακινήτων στα ύψη με αποτέλεσμα νέοι και οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων να δυσκολεύονται.
  1. Οι συνεχείς απόπειρες της Κυβέρνησης να ξεγελάσει ή να πετύχει περιβαλλοντικές χαλαρώσεις μέσα από νομοσχέδια.
  1. Οι δρόμοι μέσα από πάρκα και οι δρόμοι ψηλών ταχυτήτων μέσα από εμπορικές ή και κατοικημένες περιοχές.
  1. Η εγκατάλειψη του κόσμου των Τεχνών
  1. Τα πειράματα με την παιδεία και η εκμετάλλευση ανθρώπων όπως οι σχολικοί συνοδοί, γραμματειακοί βοηθοί και σχολικοί βοηθοί και η μη αναγνώριση ακόμη των επαγγελματικών επιπέδων.

Αυτά και πολλά άλλα δεν μας έδιναν περιθώρια υπερψήφισης του προϋπολογισμού μιας τέτοιας Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί.

Αποκλειστική ευθύνη για καταψήφιση του προϋπολογισμού έχει η Κυβέρνηση, η οποία αν και γνώριζε εδώ και καιρό πως θα καταψηφιζόταν ο προϋπολογισμός της, δεν έκανε καμιά διαβούλευση με τα κόμματα για να εξασφαλίσει συναίνεση παρά μόνο όταν φτάσαμε μια ανάσα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Παραμένει αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες με διαβουλεύσεις με τα κόμματα για άρση του αδιεξόδου.