Οι προτάσεις του Κινήματος στη σύσκεψη αρχηγών για τον προϋπολογισμό

  • Εισηγήσεις για δημόσιες μεταφορές, ενίσχυση των ανθρώπων του Πολιτισμού, εκσυγχρονισμό των ταμειακών μηχανών για σκοπούς ΦΠΑ, κατάργηση τέλους των €350, κατώτατο μισθό, ενεργειακή φτώχεια κ.α.
  • Θετικοί στην πρόταση Κώστα Κληρίδη για άμεσο έλεγχο του προγράμματος πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Ελεγκτή

Σήμερα στη σύσκεψη αρχηγών είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις αλλαγές και τις προτάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα του κρατικού προϋπολογισμού. Από την παρουσίαση της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν ενσωματωθεί ορισμένες από τις προτάσεις τις οποίες είχαμε καταθέσει ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αλλά πολλές άλλες προτάσεις μας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και έχουν μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, δυστυχώς μένουν ξανά εκτός του προϋπολογισμού. Όπως για παράδειγμα είναι οι δρόμοι μέσα στα πάρκα, οι κατασκευές κόμβων και η μεγάλη επιμονή της κυβέρνησης για κατασκευή δρόμων χωρίς πρόνοιες για τις δημόσιες μεταφορές, τη βιώσιμη κινητικότητα, τα πεζοδρόμια, τους ποδηλατοδρόμους και άλλα.  Να θυμίσω ότι οι δημόσιες μεταφορές προσφέρουν ευκαιρία σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων να μετακινούνται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, δίνεται η ευκαιρία στην νεολαία να κυκλοφορεί χωρίς να χρειάζεται να «επιστρατεύεται» κάποιος συγγενής ή φίλος, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα, η οποία σήμερα είναι η αιτία για εκατοντάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Επίσης, από κυβερνητικής πλευράς δεν έγινε καμία αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξουμε τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτείναμε στον Υπουργό Οικονομικών να αναληφθούν τουλάχιστον ενημερωτικές εκστρατείες για την άσκηση, τη σωστή διατροφή, τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και άλλα. Πέραν από τα προφανή θετικά αποτελέσματα που θα είχαν τέτοιες εκστρατείες για την κοινωνία, την ίδια ώρα θα προσφέρουν εισόδημα σε ανθρώπους του Πολιτισμού όπως, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, μουσικούς, τεχνικούς  και άλλους. Είναι μια ομάδα εργαζομένων, όπως και άλλοι αυτοεργοδοτούμενοι, που υποφέρουν γιατί έχουν χάσει τα εισοδήματά τους και τέτοιες ενημερωτικές εκστρατεία θα πρόσφεραν μια βοήθεια, τουλάχιστον για τους ανθρώπους του Πολιτισμού. 

Στη σύσκεψη έχουμε εκφράσει και την αντίθεσή μας όσον αφορά τη μονιμοποίηση των αυθαιρέτων που όπως είχε αναφερθεί, θα ακολουθηθεί διαδικασία νομιμοποίησης ορισμένων εξ αυτών. Όσον αφορά το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τονίσαμε ότι  ο μη επαρκής έλεγχος και η απηρχαιωμένη τεχνολογία των ταμειακών μηχανών έχουν σαν αποτέλεσμα το κράτος να χάνει πολλά έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Έχουμε επίσης ζητήσει να καταργηθεί το ετήσιο τέλος των 350 ευρώ που πληρώνουν οι εταιρείες,  τουλάχιστον για τις μικρές εταιρείες, γιατί αυτή τη στιγμή με την οικονομική κατάσταση όπως είναι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Για το θέμα του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει επειδή με βάση μελέτες δεν συστήνεται να γίνει αυτή την εποχή, αλλά την ίδια ώρα όμως επισημάναμε ότι δεν γίνεται ούτε έλεγχος αν οι κατώτατοι μισθοί που υπάρχουν ήδη για οκτώ επαγγέλματα εφαρμόζονται.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε τοποθετηθεί θετικά υπέρ της πρότασης του Κώστα Κληρίδη για να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά την μελέτη των εγγράφων των πολιτογραφήσεων από το Γενικό Ελεγκτή.

Τέλος να τονίσω ότι από τη συζήτηση και την παρουσίαση των προνοιών του προϋπολογισμού, έχει διαφανεί ότι η διαβούλευση η οποία είχε γίνει ήταν αποδοτική. Για παράδειγμα αναφέρθηκαν πρόνοιες που προστέθηκαν στον προϋπολογισμό  μετά από δικές μας εισηγήσεις όσον αφορά το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, των ΑΠΕ και το βοηθημάτων τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να μπορούν να θερμαίνουν το σπίτι τους. Αναμένουμε ωστόσο να δούμε τη μορφή, το τύπο και το είδος της δράσης όταν κατατεθεί ο προϋπολογισμός επίσημα στη Βουλή.

Ευελπιστούμε ότι η πρόταση μας για αλλαγή της διαδικασίας ετοιμασίας του προϋπολογισμού από τα Υπουργεία θα υιοθετηθεί ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα να συμμετέχουν ενεργά καταθέτοντας τις δικές τους εισηγήσεις κατά τη διάρκεια κατάρτισης του προϋπολογισμού.