Φαίνεται ότι έφτασε η ώρα για να επανέλθει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός που προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Στις εβδομάδες που πέρασαν δεν συνέβηκε τίποτα από αυτά τα τραγικά που απειλούσε το συγκυβερνών κόμμα ότι θα συνέβαιναν, παρά την προσπάθεια κάποιων Υπουργών να συνδέσουν την αποτυχία τους σε συγκεκριμένα θέματα της αρμοδιότητάς τους, με την καταψήφιση του προϋπολογισμού. 

Κυβέρνηση και συγκυβερνών κόμμα – μέσα από ένα εντατικό παζάρι φιλοδοξιών και απαιτήσεων – φαίνεται να τα βρήκαν με τις ηγεσίες κάποιων κομμάτων. Αν και σε ποιο βαθμό μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν τουλάχιστον κερδηθεί κάποια θετικά μέτρα υπέρ των πολίτων – πέρα των οποίων οφελημάτων για την ίδια την ηγεσία των κομμάτων – θα φανεί στην συνέχεια. 

Ευχόμαστε πάντως να υπάρχουν και κάποιες θετικές αλλαγές στον προϋπολογισμό πέραν της ικανοποίησης των οποίων απαιτήσεων των ηγετών ή των βουλευτών των κομμάτων που ετοιμάζονται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. 

Το ερώτημα πάντως που πρέπει να απαντήσουν – κυβέρνηση και κόμματα- είναι γιατί δεν τα βρήκαν στην περίοδο των δύο ολόκληρων μηνών που είχαν στη διάθεση τους  πριν την καταψήφιση του προϋπολογισμού και περίμεναν να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να τα βρουν μέσα σε λίγες μέρες. Οι πολίτες διερωτώνται τι είδους πολιτικό παιγνίδι παίχτηκε.

Είναι πάντως φανερό ότι τα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής – που ήταν ο λόγος που οδήγησε κάποια κόμματα στην καταψήφιση του προϋπολογισμού – μπήκαν στο ράφι. 

Ούτε λόγος βέβαια να γίνεται για οικολογικό μετασχηματισμό του προϋπολογισμού και γενναιά μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη ανάκαμψη και ανασυγκρότηση, που είναι η προϋπόθεση που θέτει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για να στηρίξει την κυβερνητική οικονομική πολιτική.