Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να παραμείνουν στις οικίες τους, να σταματήσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους και να περιοριστούν στις άκρως απαραίτητες (υπεραγορά, φαρμακείο, κοκ)

Με μεγάλη μας λύπη ωστόσο βλέπουμε αρκετούς συμπολίτες μας όχι μόνο να μην μένουν στα σπίτια τους – για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού – αλλά αντιθέτως να μεταβαίνουν ομαδικώς σε παραλίες, πάρκα και σε εκδρομές! Πέραν τούτου, παρέες νεαρών συγκεντρώνονται τα βράδια – ενόψει Πάσχα – και ρίχνουν κροτίδες σε πάρκα και πλατείες, αγνοώντας παντελώς το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» και θέτοντας τον εαυτό τους σε περισσότερο κίνδυνο. Δυστυχώς η ανευθυνότητα μερικών, θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους, που πιθανών να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά με τις ενέργειές τους προσπαθούν να τις προστατεύσουν.

Ας μην φτάσουμε στο σημείο όπου η Κυβέρνηση με μέτρα θα απαγορεύσει τις άσκοπες μετακινήσεις, αν και ορισμένες συμπεριφορές και ενέργειες εξαναγκάζουν το κράτος σε αυτό. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι την ανευθυνότητα ορισμένων και την ανικανότητα των αρχών να επιβάλουν τους υφιστάμενους μερικούς περιορισμούς θα την πληρώσει το σύνολο των πολιτών.  Η Κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει άλλη οδό από την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και περιορισμό της κυκλοφορίας. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τους πολίτες να μην εκθέτουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους στον ιό. Είναι η ώρα της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας μπροστά στον κίνδυνο. Διαφορετικά θα στηρίξουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα ως αναγκαίο κακό.

Καλούμε τη κυβέρνηση να ενημερώσει έγκαιρα για τους σχεδιασμούς της και να μην αφήνει σε εκκρεμότητα το θέμα αυτό, δίνοντας χώρο για διασπορά  ανεύθυνων φημών.