Αδικαιολόγητη καθυστέρηση, κωλυσιεργία και ασυνεννοησία παρατηρείται στη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού. Εκτός από  τις πρώτες εξαγγελίες – πριν από μία εβδομάδα περίπου – τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα. Την ίδια ώρα η ελληνική Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και εφαρμόσει τρεις δέσμες οικονομικών μέτρων.

Μας δημιουργεί μάλιστα αληθινή εντύπωση η στάση των τραπεζών. Δεν είναι δυνατόν να επιδεικνύεται τόση κωλυσιεργία εκ μέρους των τραπεζών. Τα πιο πάνω παραδέχθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα κάλεσε τις τράπεζες όπως υιοθετήσουν μέτρα για άμβλυνση του οικονομικού σοκ από τον κορωνοϊό ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα σε μέτρα, ακόμα και χωρίς να έχουν μπροστά τους τις απαραίτητες διευκρινίσεις του επόπτη.

Είναι η ώρα για μέτρα.  Καλούμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Πρέπει να προχωρήσουν σε νομοθετικά μέτρα που να δεσμεύουν τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης δανείων και άλλες επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να περιμένουν άλλο τους τραπεζίτες. 

Σημειώνεται ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στη σύσκεψη των Αρχηγών την περασμένη Πέμπτη. 

Σε λίγες μέρες φεύγει ο Μάρτιος και οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλουν μισθούς, κοινωνικές ασφαλίσεις κλπ.  με το μέλλον να είναι αβέβαιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε όλους τους αρμόδιους να μιλήσουν με πράξεις και να φέρουν νομοσχέδια στο τραπέζι για μετριασμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Με τα λόγια και τις διακηρύξεις δεν αντιμετωπίζεται η κρίση.