Η συνέντευξη του κ. Ακιντζί στην Κυριακάτικη εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» φανερώνει τις σημερινές θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος βλέπει την Άγκυρα να προετοιμάζει τον κ. Οζερσάι για αντικαταστάτη του και φροντίζει να προσαρμόζει αναλόγως τις δικές του απόψεις.

Ακούμε λοιπόν από τον κ. Ακιντζί, που λίγα χρόνια πριν έλεγε ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον μητέρες πατρίδες, να μην συζητά καν θέμα κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Ζητά πρώτα να πάρει την εκ περιτροπής προεδρία και την πολιτική ισότητα όπως η Τουρκιά την θέλει και αντιλαμβάνεται και μετά να δούμε αν και πότε θα συζητήσουμε για τις εγγυήσεις.

Η μετάλλαξη του Ακιντζί μπορεί να δικαιολογείται εν όψει των εξελίξεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και των εκλογών τους, αλλά μόνο θλίψη και απογοήτευση σκορπίζουν σε όσους τον πίστεψαν αρχικά.

Είναι όμως ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η λεγόμενη αποκεντρωμένη ομοσπονδία του κ. Αναστασιάδη είναι καλοδεχούμενη από τον κ. Ακιντζί, αφού ομολογεί ότι ήταν πάγια αξίωση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Αρκεί στα ολίγα και βασικά που θα μείνουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχουν τον απόλυτο έλεγχο είτε με το 50-50, είτε με την μια θετική ψήφο (που είναι μια μορφή veto).

Ο χειρισμός του κ. Αναστασιάδη για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν οδηγεί πουθενά πάρα μόνο στην ικανοποίηση ακόμα μία απαίτησης των Τούρκων.