Δυστυχώς το κλισέ “νίκησε η αποχή” επιβεβαιώθηκε και σε αυτές τις εκλογές. Η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων και στις τοπικές εκλογές θα πρέπει να προβληματίσει όλους. Οι πολίτες δε γύρισαν την πλάτη μόνο στα κόμματα, γύρισαν την πλάτη στο δικαίωμα της επιλογής για το ποιος θα εργαστεί για να βελτιώσει πράγματα που τον αγγίζουν καθημερινά.

Οι λόγοι της αποχής δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σε λίγες λέξεις. Σίγουρα το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και χρήζει ανάλυσης, από όλους.

Οι πολίτες στέλνουν το δικό τους μήνυμα, το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί και έχουν απογοητευτεί από την εικόνα του πολιτικού κατεστημένου, από τις υποσχέσεις που ακούν εδώ και χρόνια και μένουν υποσχέσεις από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Όμως οι πολίτες έχουν ευθύνη. Οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

Προκαλεί πάντως ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση κάποιων κομμάτων ότι πρέπει να συνηθίσουμε την ψηλή αποχή και να μην μας τρομοκρατεί η αποστροφή των πολιτών προς τα κοινά. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την άποψη. Φαίνεται ότι κάποια πολιτικά κόμματα βολεύονται με την αποχή γιατί βλέπουν τα ποσοστά τους να εκτοξεύονται πλασματικά χαρίζοντας τους επιπλέον θέσεις εξουσίας.

Είναι καιρός να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν προτάσεις που προωθούν την συμμετοχή των πολιτών όπως η οριζόντια ψηφοφορία, το ανάκλητο των εκλεγμένων αξιωματούχων και τα δημοψηφίσματα.