Χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων ωρών οι συναντήσεις της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κας. Τζέιν Χολ Λουτ με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζι.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητήσαμε  να την σύγκληση Εθνικού Συμβούλιου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την προηγουμένη αποστολή της κ. Λουτ αλλά και για τα αποτελέσματα των πολύ σημαντικών επαφών που είχε ο ίδιος με της ηγεσία της Αιγύπτου και Ισραήλ, εν όψει των απειλών της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει ένα δρόμο πιο μοναχικό, την ώρα που η κα. Λουτ κρατάει ουσιαστικά κλειστά χαρτιά της για τις επικείμενες συναντήσεις. 

Οι όροι αναφοράς τους οποίους αναμένουμε να συγκροτηθούν και να καταγραφούν, αποτελούν τελικά το σημείο έναρξης των συνομιλιών; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η εξέλιξη στους όρους αναφοράς πρέπει να υπάρξει σύντομα, διότι όπως όλοι διαπιστώσαμε στους όρους ανανέωσης εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαφαίνεται ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που αφορούν την πρόοδο στο Κυπριακό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διακρίνουμε πολλούς κινδύνους που αφορούν το Κυπριακό πρόβλημα, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου και που επιβαρύνονται με την Τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. Θεωρούμε ότι η Κυπριακή ηγεσία οφείλει να δράσει άμεσα σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις αυτές, ενώ οφείλει να τονίσει ξεκάθαρα πλέον και στον ΟΗΕ ποιος έχει την πραγματική ευθύνη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό.