Το κόστος της ΑΗΚ για ρύπους από το 2010 έως και σήμερα ανέρχεται 376 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα € 182 εκ. που εισέπραξε το κράτος από τους καταναλωτές δεν δικαιολογούνται επαρκώς για το που και πως αξιοποιήθηκαν σύμφωνα με ανεπίσημη και με επιφύλαξη επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Ενέργειας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τον κρατικό μηχανισμό να καταθέσει στοιχεία και να ενημερώσει τη Βουλή για τη διαχείριση των χρημάτων από τις εκπομπές των ρύπων που εν τέλει καταλήγουν στο πάγιο ταμείο του κράτους και να εξηγήσει πως, ενώ το κόστος των ρύπων αυξάνεται γιατί η Κυβέρνηση τόσα χρόνια δεν προχώρησε σε ενέργειες για αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ.

Γιατί πρέπει ο κόσμος να πληρώνει τις ατασθαλίες και τις ελλείψεις του κράτους; Το 1/3 του λογαριασμού για του οποίου πληρώνουμε, δεν είναι τα έξοδα παραγωγής ηλεκτρισμού αλλά τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος κ. Σταύρος Παπαδούρης αναφέρει πως: «Θεωρούμε πως η παραγωγή φθηνής ενέργειας από εναλλακτικές και περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες θα μπορούσε να δρομολογήσει και την οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που οι τιμές βρίσκονται στα ύψη, λόγω του πληθωρισμού.

Η μέχρι σήμερα υπέρμετρη εξάρτηση της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα, αποδεικνύει την απουσία οράματος για το οικονομικό και περιβαλλοντικό μέλλον της Κύπρου και επιβεβαιώνει την κοντόφθαλμη πολιτική μας».