Συμμεριζόμαστε το κοινό διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Αθηένου – Λουρουτζίνας για διάνοιξη του παλιού δρόμου Αθηένου Πυροΐου προς Λευκωσία.  Αίτημα των δυο πλευρών που τέθηκε και κατά την τελευταία συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Δυστυχώς όμως, στη μέση βρίσκεται η πεισματική άρνηση των κατοχικών αρχών για διάνοιξη, όχι μόνο του οδοφράγματος Πυροίου, αλλά και Κοκκίνων.  Δύο πολύ σημαντικά σημεία που ανοίγουν το δρόμο και  ενώνουν τις απομονωμένες αυτές περιοχές  με τις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές. Χιλιάδες κάτοικοι, των περιοχών αυτών, βιώνουν για πολλές δεκαετίες τώρα την αποξένωση και την απομόνωση. Στα προβλήματά τους πέραν από τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες, προστίθενται και η καθημερινή ταλαιπωρία που υφίστανται για τις μετακινήσεις τους από και προς τις επηρεαζόμενες περιοχές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε την Κυβέρνηση να αναδείξει αυτή τη διάσταση και να επιμείνει στη διάνοιξη και αυτών των οδοφραγμάτων αμβλύνοντας έτσι τις επιπτώσεις που υφίστανται οι κάτοικοι από τη συνεχιζόμενη κατοχή.