Μόνικα Πιερίδου, 10 – Επαρχία Λεμεσού

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να κατέλθετε ως υποψήφια βουλεύτρια;

Με 100 λέξεις μπορεί και να μην καταφέρω να καλύψω , όλα όσα με ώθησαν, αλλά θα προσπαθήσω! Ο κόσμος που έβλεπα και μέσα από την εργασία μου σαν ολιστικός θεραπευτής αλλά και γύρω μου. Διαπίστωνα την αγανάκτηση , τον θυμό, την ανασφάλεια και κυρίως μια απίστευτη ανησυχία! Τα ψυχοσωματικά προβλήματα άπειρα λόγο όλων αυτών! Ο λόγος πολύ απλός! Όλη αυτή η κραιπάλη και η ασύστολη ασυδοσία , μέσα από όλη αυτή την διαφθορά. Έτσι λοιπόν, έχοντας τα εφόδια , τη δύναμη και το πείσμα , αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα! Να αλλάξουμε πιά ενέργεια αλλά με το πιο αδιάφθορο κίνημα. Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

  • Ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά θέματα που θα θέλατε να προωθήσετε νομοθετικά στη Βουλή σε περίπτωση εκλογής σας;

Για τους νέους και τις δικές τους ανάγκες. Τα θέλω τους. Να νοιώθουν πώς η βουλή είναι προσιτή κι όχι εχθρική. Να διεκδικήσω τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ νέων που έχουν κάθε δικαίωμα στη καλύτερη ποιότητα ζωής. Να διεκδικήσω τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και να επιδιώξω να προωθηθούν τα ζητήματα τους. Να επιδιώξω να μην μείνει κανένα παιδί μόνο στο σπίτι, να προσπαθήσω να θεσπιστεί νομός που να μπορεί το παιδί να έχει φύλαξη, έτσι ο γονιός να εργάζεται χωρίς ενοχές ,ξέροντας πως η πολιτεία είναι δίπλα του και δωρεάν. Να προωθήσω οπωσδήποτε να γίνει εφικτή η ψηφιακή μετάβαση και στους ηλικιωμένους. Φυσικά για το πράσινο. Όχι κοπή. Εκρίζωση και μεταφύτευση.

  • Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας είναι βαθιά εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής. Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιες προτάσεις θα προωθήσετε για πάταξη της διαφθοράς;

Θα βασιστώ στις υφιστάμενες θέσεις του Κινήματος και φυσικά θα προωθήσω την διαφάνεια! Πλήρη εφαρμογή των νόμων και φυσικά πλήρη εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ. Η προώθηση προτάσεων νόμου σε τέτοια πολύ σοβαρά ζητήματα πιστεύω θα πρέπει να γίνονται συλλογικά.

  • Ποια η θέση σας για την οριζόντια ψηφοφορία και πως πιστεύετε πως θα μπορεί να επιτευχθεί ένα μοντέλο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Κυπριακής πραγματικότητας; 

Είμαι υπέρ και πιστεύω πως αν εφαρμοστεί θα υπάρχει πλέον στη Βουλή η φωνή του λαού. Θα χρειαστεί να περάσει μια μεταβατική περίοδος αν , όντως επιτευχθεί αυτός  ο στόχος. Αλλά Πιστεύω αξίζει!

  • Πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ουσιαστικά η θέση της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια; Σε περίπτωση εκλογής σας, με ποιες νομοθετικές προτάσεις θα ενδυναμώσετε τις γυναίκες και το ρόλο τους;

Πιστεύω πως έγινε αρκετή πρόοδος αλλά όχι αρκετή κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων!  Πολύ μικρός αριθμός των γυναικών στη πολιτική. Πιστεύω πως όταν υπάρχει νομοθεσία για μεγαλύτερη βοήθεια στη γυναίκα μάνα και κυρίως στη μάνα μονογονιό! Πολλές γυναίκες θα ήθελαν να δουλεύουν αλλά επειδή δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους δεν το κάνουν κι έτσι δημιουργείτε το οικονομικό αλλά και προσωπικό κώλυμα! Ίσα δικαιώματα. Όχι διακρίσεις!

  • Ποιες είναι οι διεκδικήσεις τις οποίες θα θέτατε για την προστασία των δικαιωμάτων των τρανς γυναικών; (λ.χ. job market accessibility which leads to low socioeconomic status, many trans women are working as sex-workes and that’s not by choice)

Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω όχι διακρίσεις και ισότητα κι αυτό ισχύει μεταξύ όλων των γυναικών ανεξαρτήτου αν είναι τρανς ! Ο άνθρωπος μετρά κι οι ικανότητες του! Έτσι θα αποφευχθεί η εργασία -as sex workers από ανάγκη επιβίωσης. Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα!  Στη Κύπρο έχουμε ακόμα δρόμο για αυτό το καλύτερο για αρχή μέχρι να φθάσουμε στη τελική ευθεία , πιστεύω είναι η κοινωνική εκπαίδευση για όλα τα πιο πάνω. Έτσι όταν θα υπάρχει η ευκαιρία διεκδίκησης να υπάρχει το γόνιμο έδαφος!