Το θέμα της δημιουργίας του «Σπιτιού της Γυναίκας» και της γενικότερης στήριξης των γυναικών σε κάθε επαρχία, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Εντός της Επιτροπής, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι λήφθηκε η πολιτική απόφαση και ξεκινά ο σχεδιασμός, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τις γυναίκες που σήμερα υποφέρουν και υπόκεινται σε βία.

Στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθούν χώροι σε όλη την Κύπρο σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού αρχικά θα λειτουργήσει στη Λευκωσία.

Ανέφερε ότι θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και θα ακουστούν οι απόψεις τους και ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και σχεδιασμοί, ούτως ώστε τον Ιούνιο να κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή.

Η Υπουργός είπε ότι στις 28 Φεβρουαρίου η τεχνική επιτροπή που συστάθηκε θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση και ότι η υπουργική επιτροπή την έχει εξουσιοδοτήσει να επισκεφθεί και παρόμοιους χώρους στην Ευρώπη.

«Γίνεται η αρχή. Αυτό είναι το σημαντικό, η πορεία θα είναι όλων μαζί για να επιτύχουμε τον καλύτερο στόχο», ανέφερε η Υπουργός και σημείωσε ότι δεν θα προσφέρονται εκεί οι ίδιες υπηρεσίες που προσφέρονται στους χώρους που λειτουργεί ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Η εξαγγελία δημιουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας έγινε πριν ένα μήνα από την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Εκεί, γυναίκες – θύματα βίας, θα μπορούν να προβούν σε καταγγελία καθώς και να τύχουν στήριξης από εξειδικευμένα άτομα.
Το ‘Σπίτι της Γυναίκας’ θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής της κατάλληλης στήριξης στα θύματα βίας και τις οικογένειες τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων βίας αλλά και των μελών της οικογένειάς τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΣΠΑΒΟ για το 2017, το 89% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ήταν γυναίκες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικαλούμενο τον ΣΠΑΒΟ αναφέρει ότι η γραμμή στήριξης θυμάτων 1440 στην Κύπρο δέχθηκε το 2018 14.404 κλήσεις από 12.833 κλήσεις που δέχθηκε το 2017. Τα τελευταία 15 χρόνια δολοφονήθηκαν περισσότερες από 30 γυναίκες από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους στην Κύπρο.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της, η Αλεξία Σακαδάκη, Αναπληρώτρια ΓΓ της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων είπε ότι το κίνημα εξέφρασε τους ενδοιασμούς του σε σχέση με την ονομασία γιατί παραπέμπει σε κάτι άλλο από αυτό που θα ήθελαν να δημιουργηθεί για ουσιαστική προστασία των θυμάτων βίας. Επίσης είπε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σε σχέση με το ποιες μορφές βίας θα εμπίπτουν στο κέντρο αυτό και εάν θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να δοθεί ένας ουσιαστικός ρόλος στις ΜΚΟ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)