Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει το γεγονός ότι αρκετοί δήμοι και κοινότητες έχουν εγκαταλείψει επικίνδυνες, για την υγεία και το περιβάλλον, πρακτικές στο καθαρισμό δημόσιων χώρων και ιδιωτικών οικοπέδων από τα χόρτα.

Πολλοί δήμοι, είχαν αποφασίσει παρά την οικονομική δυσπραγία και τα δημοσιονομικά εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση, να προβούν σε επιπλέον δαπάνες για να αντικαταστήσουν τους χημικούς ψεκασμούς ή το όργωμα των οικοπέδων, με το θερισμό με τη χρήση χειρωνακτικών ή μηχανικών μέσων.

Όμως έχουμε διαπιστώσει ότι το οικολογικά ορθό όργωμα εμπεριέχει κίνδυνο για κατοικίδια ζώα (ίσως και παιδιά).

Πρέπει να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις με τις κατάλληλες προειδοποιήσεις και σημάνσεις και με τη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να προειδοποιούνται οι κάτοικοι της περιοχής για να προστατεύονται τα παιδιά και τα ζώα τους.

Σε πρόσφατο περιστατικό, στον Δήμο Λακατάμιας, σημειώθηκαν δύο θάνατοι και ένας θανάσιμος τραυματισμός γάτων. Δικαιολογημένα οι κηδεμόνες των ζώων διαμαρτύρονται και ζητούν εξηγήσεις.

Καλούμε τους δήμους και τις κοινότητες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των χόρτων, ώστε να μην δημιουργούνται κίνδυνοι για τα οικόσιτα ζώα και παιδιά.