Οι προτροπές, οι ελλείψεις και έμμεση προειδοποίηση δεν διαφοροποιήθηκαν στην τελική  Έκθεση του του ΓΓ του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ανεπίσημο έγγραφο, ωστόσο η αφαίρεση του ονόματος της προσωπικής του απεσταλμένης του στο νησί κ. Τζέιν Χολ Λουτ αλλά και οι μικροαλλαγές, καταδεικνύουν ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται με σοβαρότητα το ζήτημα αυτό.

Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι είχε αναφερθεί στον ρόλο της κ. Λουτ, κάνοντας λόγο για λάθος εντυπώσεις. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ωστόσο έκανε αναφορές σε απεσταλμένη – κάποιες φορές και ειδική (απεσταλμένη – ενώ ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ αφαιρώντας το όνομα της από την έκθεσή του, αρκέστηκε να της προσδώσει τον τίτλο   «ανώτερη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών».

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και ο ίσος καταμερισμός ευθυνών, καθώς αντικαθιστώντας την αναφορά που είχε το ανεπίσημο έγγραφο στην 8η παράγραφό του, ο κ. Γκουντέρες αναφέρει πως «αμφότερες οι πλευρές επέδειξαν ημιτελή συνεργασία με τη Δύναμη, σε σχέση με τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και τη διευκόλυνση των ενδοκοινοτικών επαφών».

Ταυτόχρονα στην παράγραφο 22 η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε κυπριακή κυβέρνηση στην αναφορά για της έκθεσης για την ανταπόκριση  σε αίτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εξαιρέσει την ουδέτερη ζώνη από τις καθορισμένες περιοχές κυνηγίου.

Νοείται ότι διατηρήθηκε η θέση – με εύσχημο τρόπο – ότι «η συνεχής υποστήριξη σε έναν ορίζοντα ατέρμονης διαδικασίας χωρίς αποτέλεσμα έχει λήξει, παρομοίως υπάρχει συναίνεση ότι το στάτους κβο δεν είναι πλέον βιώσιμο», προτρέποντας «τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την εποικοδομητική δέσμευσή τους με την ανώτερη υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών και να εμπλακούν μεταξύ τους για το σκοπό αυτό».

Παραμένουν επίσης και οι σκιές σε σχέση με την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς αν η Τουρκία τελικά καταφέρει μελλοντικά να αποσυρθεί η δύναμη του Ο.Η.Ε. από την Κύπρο, τότε το κυπριακό θα έχει «λυθεί» με την αναγνώριση και την παγιοποίηση της σημερινής κατάστασης.  Προφανώς το μόνο που θα απομένει είναι η επίσημη αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας του ψευδοκράτους, για το οποίο έχουμε πάψει να διαμαρτυρόμαστε εδώ και καιρό, πλην περιστασιακών και σπασμωδικών ενεργειών για εσωτερική κατανάλωση.

Το θέμα του φυσικού αερίου παρέμεινε και των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέμειναν στην έκθεση συνδεδεμένα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων γεγονός που παραπέμπει σε μια μορφή υιοθέτησης των τουρκικών θέσεων, ενώ πρόδηλα είναι θέμα που δεν αφορά το πλαίσιο της εντολής  που του ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφάλειας για το Κυπριακό.

Από την άλλη, ενώ σημειώνει ως σημαντική πρόοδο το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Απλικίου και Δερύνειας, αποφεύγει να τοποθετηθεί λέγοντας ότι καθυστερεί η διάνοιξη των διόδων στα Κόκκινα και Πυρόι, λόγω άρνησης της Τουρκίας. Δεν αναφέρεται επίσης στις πληροφορίες για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του Αττίλα με επιθετικά όπλα, δηλαδή τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard. Δεν γίνεται ακόμα αναφορά στην στάση των τουρκικών αρχών σε σχέση με τους πρόσφυγες από τη Συρία, ούτε στην συμπεριφορά προς τους εγκλωβισμένους στην Καρπασία. Ούτε καν στην πίεση που εξασκεί ο Οζερσάι για κατάργηση του τελευταίου στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην κατεχόμενη Κύπρο (στην κατεχόμενη Αμμόχωστο), γίνεται αναφορά από τον κ. Γκουντέρες.

Στην προσπάθεια του να είναι ουδέτερος γίνεται δυο φορές άδικος σε βάρος των αδικημένων.

Δυστυχώς, όταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούσε επίμονα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα διαμειφθέντα μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Τζέιν Χολ Λουτ, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Πλέον, εκτός από mea culpa, αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για την απόκρυψη των όσων ειπώθηκαν μεταξύ Προέδρου και κ. Λουτ, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η επόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να έχει άλλο ύφος και πιο ειλικρινείς  αναφορές.

Η Κυβέρνησή μας είναι καιρός να δραστηριοποιηθεί έντονα σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα και όχι να δείχνει συνεχώς ότι είναι ευχαριστημένη όταν όλοι πλέον νιώθουν ότι δεν μας πολύ ενοχλεί  η κατοχή και οι απειλές και συνεχώς υποβαθμίζουμε κάθε τουρκική πρόκληση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις εξελίξεις που αναμένονται στο άμεσο μέλλον και θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δραστηριοποιηθεί, πρώτιστα προς την κατεύθυνση της άμεσης επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό αλλά και ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα για την υφιστάμενη κατάσταση.