Δυστυχώς χάνουμε το τραίνο της ενεργειακής επανάστασης! Τώρα κανονικά η χώρα μας, δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει επειδή μετακινείται από το ένα εξαιρετικά ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, το μαζούτ, σε ένα λιγότερο μα ωστόσο άλλο ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο. Αντίθετα θα έπρεπε να κινηθεί τάχιστα προς την νέα τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η παραγωγή φθηνής ενέργειας από εναλλακτικές και περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες θα μπορούσε να δρομολογήσει και την οικονομική ανάκαμψη, αφού φθηνό ρεύμα εξυπακούει φθηνή παραγωγή νερού, μείωση του κόστους στη βιομηχανία, τον τουρισμό, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κτλ. Αντ’ αυτού επιλέγουμε την ενεργειακή σπατάλη και την εμμονή σε ένα ρυπογόνο ενεργειακό μοντέλο και προοπτικές για ακριβά «δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Η μέχρι σήμερα υπέρμετρη εξάρτηση της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα, αποδεικνύει την απουσία οποιουδήποτε οράματος για το οικονομικό και περιβαλλοντικό μέλλον της Κύπρου και επιβεβαιώνει την κοντόφθαλμη πολιτική μας. Απαιτείται ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική, με αφετηρία τη δέσμευση κατ’ ελάχιστο στον τριπλό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 20% μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% διείσδυση της ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020.
Η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι η πιο συμφέρουσα ενέργεια και από περιβαλλοντική αλλά και από οικονομική πλευρά σε βάθος χρόνου. Η τεχνολογία έχει ωριμάσει αρκετά ώστε η ηλεκτροπαραγωγή να καθίσταται πλέον οικονομικά βιώσιμη μέσω ηλιοθερμικών, φωτοβολταϊκών και αιολικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών. Η τεχνολογία αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας είτε σε υδροηλεκτρική μορφή είτε σε θερμική είναι επίσης ώριμη, ώστε να καλύψει τις περιόδους χωρίς ηλιοφάνεια. Και με τη συνεχή αύξηση της παραγωγής, το κόστος των τεχνολογιών αυτών πέφτει γοργά, καθιστώντας τις ελκυστικότερες.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία στην Κοζάνη ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW. Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.
Σε μια ιστορική κίνηση, η Ιρλανδία το 2017 έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα σταματήσει πλήρως τις κρατικές επενδύσεις σε όλα τα ορυκτά καύσιμα, αφού η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της χώρας. Το ιστορικό νομοσχέδιο επιτρέπει στην Ιρλανδία να κατευθύνει αλλού τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαιά της, ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
Η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικά ψηλή ηλιοφάνεια και μη ευκαταφρόνητο αιολικό δυναμικό. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πρέπει να χάσει το τραίνο της ενεργειακής επανάστασης αλλά να γράψει ιστορία προσφέροντας στο λαό φθηνή και καθαρή ενέργεια για ένα καλύτερο αύριο.
Του Άδωνι Γιάγκου
Β’ Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών