Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αν και έχει απευθυνθεί στις Επαρχιακές Διοικήσεις, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων ουκ ολίγες φορές για να σταματήσει η πρακτική του ψεκάσματος με δηλητηριώδη ζιζανιοκτόνα της εποχιακής βλάστησης, με λύπη του εξακολουθεί να ενημερώνεται μέσω καταγγελιών των πολιτών, ότι κάποιες αρχές χρησιμοποιούν ακόμα την λανθασμένη αυτή πρακτική. Το ψέκασμα είναι γνωστό ότι προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων, κάτι που παραδέχονται γραπτώς και οι ίδιες οι αρχές που είναι οι χρήστες αυτών των δηλητηρίων.

Συγκεκριμένα, ενώ οι περισσότεροι δήμοι και κοινότητες έχουν υιοθετήσει προ πολλού την εισήγηση των Οικολόγων και χρησιμοποιούν μηχανικά ή χειρωνακτικά μέσα για τον περιορισμό των χόρτων κατά μήκος των οδών και αυτοκινητόδρομων, αλλά και μέσα σε πάρκα και χώρους πρασίνου. Σήμερα λάβαμε ακόμα μια καταγγελία από κατοίκους της κοινότητας Ποταμιούς της επαρχίας Λεμεσού, που αφορούσε ενημέρωση από την Επαρχιακή Διοίκηση ότι οι δρόμοι του χωριού έχουν ήδη ψεκαστεί, χωρίς καμία εκ των προτέρων διαβούλευση με το κοινοτικό συμβούλιο ή τους κατοίκους της περιοχής . Είναι πραγματικά λυπηρό, το γεγονός πως η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, με ετσιθελικό τρόπο, να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ζιζανιοκτόνα για την απομάκρυνση της εποχιακής χαμηλής βλάστησης.

Με αυτή την πρακτική, πέραν της αισθητικής – εδαφολογικής – ατμοσφαιρικής – υδατικής ρύπανσης, σημειώνουμε ότι χιλιάδες ευρώ δαπανούνται κάθε χρόνο για την αγορά πανάκριβων ζιζανιοκτόνων, την στιγμή που η διεργασία αυτή προσφέρεται για την υιοθέτηση ενός συστήματος κυκλικής οικονομίας, κάτι που θα συνείσφερε οικονομικά στις τοπικές αρχές.

Καλούμε την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού να τερματίσει αμέσως την πρακτική αυτή και να ματαιώσει την προγραμματισμένη εργασία ψεκασμού των χόρτων στην περιοχή της κοινότητας Ποταμιού.