Όσα έγιναν σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ και η αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου, αποτελούν μία πραγματικά δυσάρεστη εξέλιξη, που ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να πούμε πως μας εκπλήσσει. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της σύσκεψης αρχηγών ο κ. Πέρδικης επέμενε ότι είναι θέμα ωρών η αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου.

Οι σημερινές εξελίξεις φανερώνουν ότι η επιδίωξη της Τουρκίας να παρέμβει ουσιωδώς για να αναστείλει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει πετύχει. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, όταν όλες τις προηγούμενες ημέρες η πρωτοβουλία των κινήσεων είχε αφεθεί στα χέρια του Ερντογάν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκτιμούμε πως τούτη την ώρα χρειάζεται ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Σε χρόνο που βάλλονται τα συμφέροντα της χώρας μας, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς τακτικισμούς στο εσωτερικό. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε πως η κακή αυτή εξέλιξη δεν θα αποτελέσει την «αναγνώριση» ενός de facto ρόλου της Τουρκίας του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις παρεμβάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών και ζητούμε τη ματαίωση της συνάντησης κορυφής της Βάρνας. Η Ε.Ε. οφείλει να λάβει σαφή θέση απέναντι στις τουρκικές παρανομίες σε βάρος κράτους – μέλους της.