Αντί οι Κυβερνώντες να ασχοληθούν με τα όσα προβλήματα προκάλεσαν με την κακή διαχείριση στον Συνεργατισμό, ενημερώνοντας τους πολίτες για το τι μέλλει γενεσθαι με τους εργαζομένους, τους καταθέτες, τους δανειολήπτες, αναλώνονται στην διασπορά δικαιολογιών για τα όσα (δεν) έκαναν.
Μπορεί οι Βρυξέλλες να ενέκριναν το λεγόμενο deal ξεπουλήματος του Συνεργατισμού, ωστόσο σημείωσαν και κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο αναιρεί πλήρως τα όσα κατά καιρούς ακούγαμε και εξακολουθούμε να ακούμε από στόματα εκπροσώπων της Κυβέρνησης, που προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στο λαό που παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει σοβαρές αιχμές σε σχέση με τον Συνεργατισμό, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε χθες για τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα αποτελούν τα τελικά βήματα για την διαδικασία αναδιάρθρωσης. Ταυτόχρονα θυμίζει όμως ότι η αναδιάρθρωση κινήθηκε από τις Κυπριακές Αρχές από τον Φεβρουάριο του 2014 και τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Σχολιάζει μάλιστα με αιχμηρό τρόπο την αποτυχία να καταστεί βιώσιμος ο Συνεργατισμός, παρά τις προσδοκίες της Επιτροπής αλλά και τη μη ανάκτηση μεγάλου χρηματικού ποσού από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Καυτηριάζει επιπλέον και το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός δεν προσέλκυσε προσφορές σε θετική τιμή κατά τη διαδικασία πώλησης του η οποία άρχισε από τις 19 Μαρτίου 2018.
Τα ως άνω αποτελούν για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών την πιο ξεκάθαρη βάση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να πορευθούν οι έρευνες για την καταστροφή του Συνεργατισμού. Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνουμε ότι ο Συνεργατισμός ήτο κρατικοποιημένος με ποσοστό 99% και ως εκ τούτου είναι ηλίου φαεινότερο ποιοι έχουν την ευθύνη για την κακή διαχείριση.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχεί έντονα και για τα πιθανά προβλήματα που ίσως προκύψουν με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Ουδείς απαντά στις ερωτήσεις αν έχει ελεγχθεί πραγματικά αν η Ελληνική Τράπεζα είναι σε θέση να εξασφαλίσει αύξηση του κεφαλαίου της κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να έχει υψηλό δείκτη κεφαλαίων όπως απαιτείται από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές ή αρκέστηκαν απλά σε διαβεβαιώσεις. Πόσοι εκ των υπαλλήλων του Συνεργατισμού θα μείνουν άνεργοι; Πόσο θα στοιχίσει στα δημόσια οικονομικά το σχέδιο εθελουσίας αφυπηρέτησης; Θα τύχουν αποζημίωσης και όσοι παράτυπα και παράνομα προσλήφθηκαν; Ο διορισμός των δύο διευθυντών του Υπουργείου Οικονομικών που είχαν ανάμειξη και στο Eurogroup, στην Επιτροπεία της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας από τον Υπουργό Οικονομικών, έχει διετέλεσε κάποιο ρόλο στα όσα διαδραματίζονται;
Ευχόμαστε ότι οι ανησυχίες μας δεν θα δικαιωθούν, όπως συνέβη μέχρι σήμερα για τον Συνεργατισμό, όπου η Επιτροπή δείχνει ξεκάθαρα τα λάθη που έγιναν και τους υπαίτιους, εν αναμονή και της έρευνας που επίκειται από τον Γενικό Εισαγγελέα.