Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σύλληψη του Κούρδου Κενάν Αγιάς στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως έγινε με τη σύλληψη του Τσερκέζ Κορκμάζ τον Μάρτιο του 2019.

Διαχρονικά εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  στηρίζουμε τον αγώνα του Κουρδικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και ειρήνη γι’ αυτό ζητούμε από τις Κυπριακές Αρχές την άμεση απελευθέρωση του Κενάν Αγιάς.

Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε ως λαός και ως πολιτεία την θέση του τουρκικού καθεστώτος πως όποιος Κούρδος ή Τούρκος υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων είναι τρομοκράτης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει επισήμως να αλλάξει στάση απέναντι στον αγώνα των Κούρδων και να σταματήσει να ενδίδει στις απαιτήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως ο Τσερκέζ Κορκμάζ, και ο Κενάν Αγιάς, έχει αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας από την κυπριακή δημοκρατία γιατί αγωνίζεται για την ελευθερία και τα δικαιώματα του λαού του. Για αυτό απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του.