Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγέλλει το γεγονός ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας έχει αρνηθεί να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγγραφα που αφορούν τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας, κάνοντας αναφορά σε παλαιότερη τοποθέτηση της που χρονολογείται από το 2015.

Πρόκειται για το υπόμνημα που κατέθεσε η παραιτηθείσα διαχειρίστριά της Λαϊκής Τράπεζας κ. Αντωνιάδου. Επικαλείται μάλιστα επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα 02/06/15, ο οποίος αναφέρεται στις υποθέσεις  που τότε εκκρεμούσαν ενώπιον της Διεθνούς Δικαστηρίου στο Παρίσι.

Η υπόθεση διαιτησίας όμως έχει καταλήξει υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί η να τίθεται πλέον ως πρόσχημα η μη δημοσιοποίηση ή ενημέρωση της Βουλής για το υπόμνημα της κας. Αντωνιάδου με το οποίο εξηγούσε τους λόγους της παραίτησης της.

Εκφράζουμε επίσης τη διαμαρτυρία μας γιατί η κ. Γιωρκάτζη αντί να έρθει στη Βουλή και να καταθέσει το σχετικό έγγραφο – έστω και εμπιστευτικά – καλεί τους βουλευτές να προσέλθουν για ενημέρωση στο γραφείο της στην Κεντρική Τράπεζα σαν να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λυπούμαστε που η Βουλή παρακολουθεί άφωνη σαν να αποδέχεται αυτή την προσβολή και υποβάθμιση του ρόλου της. Σημειώνεται ότι το παρόν δεν είναι το μόνο περιστατικό άρνησης κατάθεσης στοιχείων στη Βουλής από την Κυβέρνηση ή άλλους αξιωματούχους της πολιτείας.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης ζήτησε άμεση και επείγουσα σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για να μελετήσει την άρνηση της κας. Γιωρκάτζη να καταθέσει το σχετικό έγγραφο αλλά δυστυχώς το αίτημα του δεν έγινε αποδεκτό. 

Ο κ. Γιώργος Περδίκης σε δήλωση του ανέφερε :”Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανταποκριθώ στη πρόσκληση της κας. Γιωρκάτζη και να συμμετάσχω σε μια τέτοια επίσκεψη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνω συνένοχος στην ισοπέδωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου που πρέπει να ασκεί η Βουλή σε κάθε εξουσία”.