Οι χθεσινές δηλώσεις της κας Μονγκερίνι, που θέτουν ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκονται μεν σε σωστή κατεύθυνση, θα παραμείνουν δε ευχολόγιο, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, “από μακριά” όπως η ίδια σημείωσε δεικτικά την συμβολή του κ. Τσίπρα για τις συνομιλίες του Γκραν Μοντάνα.

Δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η ίδια, παρούσα στο Ελβετικό θέρετρο, δεν κούνησε καν το δακτυλάκι της προς την Τουρκία, διατηρώντας μια στάση επιτήδειου ουδέτερου.

Δεν είναι δυνατό ορισμένοι κύκλοι της Ε.Ε. να πιστεύουν ειλικρινά πως είναι ανεκτή η ανοιχτή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους – μέλους, όπως στην περίπτωση της Κύπρου η Τουρκία πράττει με την ΑΟΖ και ταυτόχρονα να θεωρούν πως διαμορφώνεται ένα εποικοδομητικό πεδίο για διάλογο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει ενεργό ρόλο στην πορεία διαμόρφωσης των συνθηκών για λύση του Κυπριακού, που να βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο των αρχών ίδρυσης και λειτουργίας της Ένωσης.

Αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει ευθέως το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ιδίως δε μετά από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα καθεστώς διεθνούς αποδοχής των κατεχομένων.