Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο που παρουσίασαν πρόσφατα το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Δημοσίων Έργων αναφορικά με την κατασκευή του νέου, πρωταρχικής σημασίας, δρόμου τεσσάρων λωρίδων που θα συνδέει τη Λεωφ. Στροβόλου με την Λεωφ. Αρχαγγέλου μέσω της περιοχής Ελαιώνων διχάζει και προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους.

Αυτό που μας προβληματίζει σχετικά με τον «πολυαναμενόμενο» νέο δρόμο που θα παρακάμπτει το κέντρο του Στροβόλου είναι το πώς αυτό το έργο θα λύσει το κυκλοφοριακό ζήτημα που ταλαιπωρεί δεκάδες οδηγούς καθημερινά στους δρόμους του Στροβόλου και της Λευκωσίας από τη στιγμή που ειδικά κατά τις πρωινές ώρες ήδη παρουσιάζουν κυκλοφοριακή συμφόρηση όλοι οι δρόμοι όπου θα διοχετεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων. 

Κάποιοι τοπικοί δρόμοι θα αποσυμφορηθούν με θετικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Άλλοι όμως κάτοικοι θα επιβαρυνθούν με ρύπανση, ηχορύπανση και ταλαιπωρία. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για την έκταση των θετικών επιπτώσεων. Από την άλλη είναι σίγουρο ότι ακόμα μια λεωφόρος τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας δεν πρόκειται να λύσει το κυκλοφοριακό. 

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε την απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο σήμερα θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τον σχεδιασμό.

Η εισήγηση μας είναι να προηγηθεί η επικαιροποίηση της μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον αφού έχουν περάσει ήδη εννέα χρόνια από την περιβαλλοντική αξιολόγηση του έργου αυτού. Επίσης επιβάλλεται αφού υπάρχουν έντονες απόψεις μεταξύ των κατοίκων να διεξαχθεί ένα δημοτικό δημοψήφισμα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης έχει απευθύνει σχετική επιστολή στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.