Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, μεταξύ του υπουργού Μεταφορών κ. Καρούσου και των βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη και κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, με το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντήσουμε τον νέο υπουργό Μεταφορών. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη μάστιγα για τους δημότες αλλά και για τα θέματα της οδικής ασφάλειας και τα τροχαία ατυχήματα. Ανταλλάξαμε απόψεις. Πρέπει να πω ότι πιο ευχάριστη είδηση για μένα είναι ότι ο υπουργός έχει προωθήσει την ιδέα της καθιέρωσης του σχολικού λεωφορείου. Της υποχρεωτικής δηλαδή μεταφοράς των μαθητών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Εμείς θεωρούμε ότι η καθιέρωση του σχολικού λεωφορείου θα λύσει μια σειρά από πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό αλλά και με την ασφάλεια των παιδιών σε μια κοινωνία που τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και είναι ποικίλα. Υποστηρίζουμε το σχέδιο αυτό και καλούμε την κυβέρνηση να το προωθήσει το συντομότερο, αφού βέβαια γίνει ο κατάλληλος κοινωνικός και δημόσιος διάλογος».

Συνεχίζοντας ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «Ένα άλλο σχέδιο το οποίο – ήμασταν πρωτοπόροι – στην ιδέα και βλέπουμε τον νέο υπουργό να το προωθεί είναι το σχέδιο της απόσυρσης των παλιών αυτοκίνητων και της προώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εισήγησή μας είναι να επεκταθεί και να ενδυναμωθεί αυτό το σχέδιο. Να λιγοστέψουν τα μεγάλα έργα αυτοκινητοδρόμων που καταστρέφουν χώρους πρασίνου, δάση και γειτονιές και δεν αποτελούν τη λύση στο κυκλοφοριακό. Να αυξηθούν τα μέτρα οδικής ασφάλειας. Στηρίζουμε τα νομοσχέδια που αυξάνουν τις ποινές στις τροχαίες παραβάσεις. Να εφαρμοστεί πολιτική για την ασφάλεια των πεζών. Θέλουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που εισηγηθήκαμε (μαζί με την κα Θεολόγου) για τα παιδικά καθίσματα στα σχολικά λεωφορεία   για τα παιδιά του νηπιαγωγείου».

«Όσον αφορά τα θέματα του κυκλοφοριακού, αναγνωρίζουμε ότι το κυκλοφοριακό είναι σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα για τις πόλεις μας και θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες – όπως ανέφερα και πριν – που παίρνονται από την πλευρά του υπουργού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να δούμε να εφαρμόζεται η ιδέα της μετεπιβίβασης. όπου θα δημιουργηθούν μεγάλοι σταθμοί λεωφορείων εκτός της πόλης και θα μεταφέρονται με λεωφορεία οι πολίτες ή με τραμ μέσα στις πόλεις», είπε ο κ. Περδίκης.

«Λεωφορειόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, εφαρμογή του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) είναι κάποια άλλα θέματα τα οποία θίξαμε στη σημερινή μας συζήτηση. Θα είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο. Όπου χρειάζεται θα κάνουμε την κριτική μας. Θα δέχεται εισηγήσεις, προτάσεις και απόψεις ο υπουργός και ελπίζω μέσα από αυτή τη συνεργασία να προσφέρουμε στην κοινωνία και στον Κύπριο πολίτη», κατέληξε ο κ. Περδίκης. 

Από την πλευρά του ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του Κινήματος, ανέφερε πως «στη σημερινή συνάντηση μαζί με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν το θέμα της δέσμης κινητικότητας του γνωστού κανονισμού που προωθείται που προνοεί την επιστροφή των βαρέων οχημάτων στη βάση του κάθε οκτώ εβδομάδες, κάτι που επηρεάζει την Κύπρο σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό, που ουσιαστικά την αποκλείει από την ενιαία αγορά αλλά και που δημιουργεί θέματα περιβαλλοντικά κατά την άποψή μας στους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. και στα πλαίσια των επαφών μου με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ενημερώνουμε και ζητούμε και τη βοήθειά τους για να προωθήσουν το θέμα στις ομάδες τους στο Ευρωκοινοβούλιο όπου και θα παρθεί η τελική απόφαση για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό».

«Συζητήσαμε αρκετά θέματα, ανταλλάξαμε απόψεις, εισηγήσεις για θέματα που είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και φυσικά για θέματα περιβαλλοντικά και ενημερώσαμε για αρκετές δράσεις τις οποίες προωθούμε, όπως το σχέδιο μας για την εφαρμογή λεωφοριολωρίδων στη Λευκωσία, το κυκλοφοριακό, την οδική ασφάλεια και πάρα πολλά άλλα», είπε τέλος ο κ. Καρούσος. καρούσος 1καρούσος 1καρούσος 1καρούσος 1