Οι δηλώσεις του κ. Μαυρογιάννη στο ΡΙΚ εχθές εάν δεν θεωρηθούν ότι βρίσκονται απλά μέσα στα πλαίσια της διπλωματικής ουδετερότητας δίνουν μια εικόνα για το κυπριακό που πολύ απέχει από την πραγματικότητα. 

Δεν γνωρίζουμε τι είπαν οι Τούρκοι στην κυρία Λουτ , γι αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη. Όμως ξέρουμε τι μας είπε ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Αναστασιάδης ότι τους είπε η κυρία Λουτ. Σύμφωνα λοιπόν με το αφήγημα τους η κα Λουτ τους είπε ότι έχει πειστεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει την επανέναρξη των συνομιλίων στη βάση του πλαισίου Γκουντέρες αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Αυτό που δεν τους είπε η κα Λουτ και ευκόλως εννοείται είναι ότι για την επανέναρξη των συνομιλίων χρειάζεται να υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Και ο μεν Νίκος Αναστασιάδης τα έδωσε σχεδόν όλα στο Κρανς Μοντάνα και δεν έχει τίποτα πλέον να δώσει πάρα μόνο να υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας η δε Τουρκία πήρε όσα πήρε στο Κρανς Μοντανά και τώρα ζητά και νέες υποχωρήσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Συνεπώς καταλήγουμε στο φυσικό συμπέρασμα ότι αναμένεται από τον Νίκο Αναστασιάδη να υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας. 

Με αυτά τα δεδομένα – τα οποία πολύ καλά ξέρει ο κ. Μαυρογιάννης – τι νόημα έχει να μιλούμε για εξελίξεις στο κυπριακό και για κρίσιμο οριακό σημείο. Σε οριακό και κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε αν είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε και στο θέμα της ασφάλειας. 

Πέραν τούτο γιατί να αποκρύπτεται από τον κυπριακό λαό ότι η κα Λουτ με τις τροχιοδεικτικές ερωτήσεις της έριξε νερό στο τουρκικό μύλο που απειλεί να αλέσει το κυπριακό ανάμεσα στις μυλόπετρες της απειλής για αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της διχοτόμησης σε δυο κράτη και του θερμού επεισοδίου λόγω των κυπριακών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ. 

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι  πρέπει να λένε την αλήθεια στο λαό.