Οι σημερινές δηλώσεις του πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρου Ζήνων για το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είχε γνώση για την ετοιμασία του και μάλιστα είχε προβεί σε διαμαρτυρία. 

Ωστόσο για λόγους επικοινωνίας, επιλέχθηκε η αποσιώπηση του γεγονότος, διότι προφανώς η κυβέρνηση ήλπιζε πως κανείς δεν θα ασχοληθεί με το ζήτημα, λόγω καλοκαιριού. Δυστυχώς όμως γι αυτούς, η συλλογική μνήμη και συνείδηση, δεν θα επέτρεπε ποτέ ένα τέτοιο ζήτημα να περάσει στα ψιλά, παρά τους κυβερνητικούς τακτικισμούς.

Σημειώνουμε τη χθεσινή δεικτική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη ο οποίος προειδοποιεί ότι αν και είναι τάχα ανεπίσημο και μη υποχρεωτικό, ήδη το “γλωσσάρι λέξεων με σημασία” προωθείται προς διεθνή όργανα και αποκτά εθιμικά   νομική υπόσταση.

Ένας τέτοιος οργανισμός που ήδη χρησιμοποιεί το γλωσσάρι είναι ο ΟΗΕ , ο οποίος δυστυχώς παραβιάζει τα δικά του ψηφίσματα και αποφάσεις. Το λεκτικό που χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες του ΟΗΕ συνάδει δυστυχώς με το γλωσσάρι του ΟΑΣΕ κατά παράβαση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του οργανισμού δηλαδή της γενικής συνέλευσης και του συμβουλίου ασφάλειας. 

Είναι προς τούτο θλιβερές και ανάξιες επιπλέον σχολιασμού οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΟΗΕ από την έδρα των Η.Ε. που αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της μορφής του κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής επιλέγοντας να το χαρακτηρίσει ως δικοινοτικό πρόβλημα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει Ελληνοκύπριος ο οποίος προτείνει πολιτική νομιμοποίηση του γλωσσαρίου. Εξακολουθούμε παράλληλα να αναρωτιόμαστε για τους σκοπούς και τα κίνητρα των εμπνευστών του εν λόγω γλωσσαρίου. Υπογραμμίζουμε παράλληλα όμως τις συνέπειες που τέτοιες κινήσεις θα έχουν, που δεν είναι άλλες από την απόαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποενοχοποίηση της κατοχής.

Η συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων (και όχι με την παρανομία) ότι είναι οι πράξεις που μετρούν και όχι τα λόγια και οι λέξεις. Επαναλαμβάνουμε το θέμα της τεράστιας σημαίας του ψευδοκράτους που μολύνει τον Πενταδάκτυλο και ενοχλεί περισσότερο από τις λέξεις, ως αφετηρία για τη δημιουργία κλίματος συμφιλίωσης.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από την τεράστια σημαία του ψευδοκράτους που μολύνει τον Πενταδάκτυλο και προσδίδει ένα καθόλα εθνικιστικό συναίσθημα. Η επιτροπή συμφιλίωσης συζήτησε άραγε το ενδεχόμενο της αποκαθήλωσης του συμβόλου της μισαλλοδοξίας; Το Προεδρικό και η Κυβέρνηση έθεσαν ποτέ το θέμα; Αυτά είναι που μετρούν και που έχουν σημασία.