Το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι ένα θέμα που για την προηγούμενη κυβέρνηση έτυχε δήθεν ρύθμισης. Διερωτήθηκαν μάλιστα πρόσφατα οι υποστηρικτές του, γιατί επανήλθε στο προσκήνιο!

Ο λόγος που επανήλθε είναι διότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεινοπαθούν, στερούνται, καταπιέζονται και βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο που δεν τους επιτρέπει ανάπαυλα για ξεκούραση. Όλοι παραδέχονται ότι – ακόμα – οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας αυτού του τόπου, ωστόσο δεν φαίνεται να γίνονται κινήσεις προς στήριξη αυτών των επιχειρηματιών.

Οι επιχειρήσεις αυτών των μεγεθών καλούνται να ανταγωνιστούν αλυσίδες καταστημάτων που παράγουν κέρδη σε βαθμό που τους επιτρέπει να προσλαμβάνουν προσωπικό λειτουργίας τις Κυριακές. Μια επιχείρηση μικρή ή μεσαία δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Συνήθως οι μικρές ή και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι οικογενειακές. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται ενώπιον ενός διλήμματος, κάθε βδομάδα. Αφήνουν την οικογενειακή επιχείρηση κλειστή για να ξεκουραστούν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια τους ή ανοίγουν την επιχείρηση για να διεκδικήσουν το ψωμί της μέρας, ανταγωνιζόμενοι τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων; Είτε το ένα επιλέξει ένας επιχειρηματίας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης, είτε το άλλο και τα δύο έχουν αρνητικές συνέπειες στον επιχειρηματία και την οικογένειά του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για κατάργηση του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας να αφουγκραστεί τους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες και να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους για να αντιληφθεί την υπάρχουσα κατάσταση. Δηλώσεις που αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που να θέτουν θέμα κατάργησης του ελεύθερου ωραρίου, πυροδοτούν αντιδράσεις και αποτελούν παραπληροφόρηση. Ας εργαστούμε όλοι προς την εξυπηρέτηση των πολλών που στηρίζουν την οικονομία, ως η ραχοκοκαλιά της και όχι των ολίγων που αποσκοπούν απλά στην μαζική παραγωγή κερδών.