Με λύπη ενημερωθήκαμε πως ο Δήμος Ιδαλίου αρνείται κατηγορηματικά να παραλάβει πέντε αδέσποτα κουτάβια που διασώθηκαν από συμπολίτη μας πριν από περίπου δύο μήνες ενόσω βρίσκονταν πετάμενα σαν σκουπίδια από ένα ασυνείδητο πολίτη.

Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του Δημαρχείου, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες συμπολίτη μας για να τα παραλάβει το Δημαρχείο. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπενθυμίζουμε πως βάση νόμου οι Δήμοι και οι κοινοτικές αρχές είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν κατάλληλους εγκεκριμένους χώρους κράτησης αδέσποτων ζώων. Εάν Δήμοι και Κοινότητες δεν διαθέτουν τις εν λόγω εγκαταστάσεις τότε είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν υπηρεσίες από αδειοδοτημένους ιδιωτικούς χώρους .

Οι Δήμοι και κοινοτικές αρχές υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και για τυχόν παραβιάσεις του νόμου πρέπει να επιβάλλονται οι ανάλογες συστάσεις για συμμόρφωση.

Παράλληλα εμείς έχουμε επικοινωνήσει με το Δημαρχείο το οποίο συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο αλλά και με το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο αδυνατεί να μεταπείσει  τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του .

Η κ . Ανθη Μουζουρη συντονίστρια της ομάδας δράσης για τα ζώα σε δηλώσεις της  αναφέρει πως: «Το άτομο που έχει βρει τα σκυλάκια έχει φτάσει σε αδιέξοδο λόγω οικονομικού προβλήματος στην προσπάθεια της να σώσει τα εγκαταλειμμένα σκυλάκια γι’ αυτό ζητούμε άμεσα την παραλαβή των αδέσποτων σκυλιών από τον Δήμο και επιτέλους το Υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει όσους Δήμους παρανομούν καθώς υπάρχουν παρόμοια συμβάντα και σε άλλους Δήμους. Πρέπει επιτέλους να γίνει έλεγχος αν οι Δήμοι και κοινοτικές αρχές τηρούν την νομοθεσία για τη διατήρηση κατάλληλων χώρων κράτησης αδέσποτων ζώων. Τα σκυλιά και γενικά τα ζώα είναι μέρος του τόπου και πρέπει το κράτος να επιδεικνύει την απαιτούμενη ευαισθησία και σεβασμό σε αυτά για να ονομαζόσαστε πολιτισμένο κράτος».